Ще изграждат посетителски център край Беленския мост


Ще изграждат посетителски център край Беленския мост
lifebites.bg
04 Март 2021, Четвъртък


Съоръжението, построено над река Янтра от Колю Фичето ще бъде консервирано и реставрирано 

Автор: Десант

Община Бяла откри процедура на пряко договаряне за възлагане на обществена поръчка за консервация и реставрация на моста на Колю Фичето над река Янтра, по-конкретно за изграждането на сграда и съпътстваща инфраструктура.

Предвижда се изграждане на двуетажна сграда, която ще обслужва основно посещаващите моста и извършване на строително-монтажни работи в зоната около моста по съпътстващата инфраструктура.

Състоянието на Моста на Колю Фичето над река Янтра при Бяла днес е тревожно. По него има пукнатини, олющени облицовъчни камъни, масивните перила се рушат. Основите на съоръжението са сериозно застрашени от подравяне (подкопаване).

В поканата за обществената поръчка са посочени и други констатирани при огледа проблеми като:

- Видимостта на забележителния паметник на културното наследство, откъм новия транспортен мост, е неблагоприятно пресечена от метална еластична ограда. На практика няма осигурена възможност за визуално възприемане на паметника.

- В рамките на охранителната зона, северно от оста на моста, е ситуиран паметникът на Колю Фичето. Състоянието му е лошо. По фигурата се наблюдава почерняване в следствие от развитие на гъбички и мъх. Теренът е пропаднал под основния блок и част от обработките по страниците на основния блок са разрушени.

По пътя за с. Стърмен има съществуваща спирка, която се предвижда да бъде разширена и да обслужва пристигащите с автобуси туристи. Паркирането на автобусите ще става на паркинг, който се намира на около 1 км в посока север, като същият ще бъде разработен в следваща фаза на проектиране.

Автомобилното паркиране е осигурено от западната страна, посредством предвидено отклонение от обслужващ път I-5 от Републиканска пътна мрежа и автомобилен път с настилка от гранитни павета. Паркирането е успоредно на обслужващия път, като в зона 3, в непосредствена близост до сградата, са предвидени паркоместа за инвалиди.

Предвижда се преместване на паметника на Колю Фичето в зоната източно от пътя за с. Стърмен. Местоположението му е съобразено със зрителния лъч на пътуващите по обслужващ път I-5 от Републиканска пътна мрежа в посока Русе. Достъпът до него е чрез пешеходна алея и стъпала за преодоляване на нивата, започваща от съществуваща спирка за автобуси, която продължава до обезопасена панорамна тераса, от която се създава подходяща зрителна точка за наблюдение и цялостно възприемане на моста.

На подходящи места на юг от моста се предвиждат площадки за светлинно проектиране (3D mapping). От северната страна на моста по поречието на реката ще се оформи зона за кей (понтон) за лодки.

Предвидената масивна сграда, която ще се построи, ще обслужва основно посещаващите моста и ще бъде с целогодишен режим на работа. В нея ще бъде обособена мултифункционална зала за експозиции и презентации, както и складово помещение и помещение за продажба на сувенири.

На горното ниво ще е разположено емпоре, до което има директен достъп надигнатата пътека, водеща към пътната част на моста. В зависимост от сезонността на ползване на сградата се предвижда то да се ползва активно за експозиции и други културни събития.

В обемно-пространствено отношение силуетът на сградата по южната фасада ще наподобява кобилична крива, която е характерна за творчеството на Уста Колю Фичето, като същевременно формата е ненатрапчива на фона на подчертаната линейност на съоръжението.

Максималният срок за изпълнението на предмета на обществената поръчка, е 23 календарни месеца, считано от датата на подписване на протокол за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво на строежа.

При изпълнението на поръчката следва да се съобрази, че обектът на СМР е недвижима ценност на културното наследство с национално значение, фигуриращ под номер 4 в списъка на недвижимите културни ценности с национално значение на територията на област Русе на Министерство на културата и е обявен за паметник на културата, като архитектурно-художествен вид, с протокол № 3 от 10 април 2000 г. на Национален съвет за опазване на паметниците на културата (НСОПК) към Министерство на културата.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 3 242 856,91 лв. без ДДС, а срокът за подаване на заявления за участие е 22 март.



Мостът  над река Янтра при Бяла е построен от Колю Фичето за три години от 1865 г. до 1867 г. и се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. 
Той е наричан Беленският мост и представлява сводов мост, разположен над река Янтра (на 1 км от град Бяла), на пътя между Плевен и Русе.

Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 г. Построен е по заповед на Мидхат паша.

Мостът е дълъг 276 м и е широк 9 м. Неговите 14 свода с отвор около 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Направен е от дялан камък от местен варовик и варов хоросан.

След наводнение през 1897 г. осем свода в средната част на моста (около 130 м) са унищожени. През 1922–23 г. мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, но първоначалният облик е променен.

Емблематичното съоръжение е запазено като недвижима културна ценност на строителното изкуство. Използва се само като пешеходно, като южно от него е построен съвременен мост, обслужващ път I-5 от Републиканска пътна мрежа.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки