До 31 март ще е срокът за карантинираните да подадат заявление да гласуват


До 31 март ще е срокът за карантинираните да подадат заявление да гласуват
04 Март 2021, Четвъртък


Секция ще се разкрива, ако има поне 10 заявления в съответната община по местоживеене на избирателите под карантина

Автор: Десант

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи реда за създаване на секции за хората, които са под карантина и искат да гласуват на парламентарните избори, каза пред журналисти Димитър Димитров, член и говорител на комисията.

Заявления от тези хора се подават до 31 март. Секция ще се разкрива, ако има поне 10 заявления в съответната община по местоживеене на избирателите под карантина. Общинската администрация ще проверява дали хората, подали заявления, са наистина в изолация. Хората ще бъдат уведомявани, че ще бъдат посетени от членове на подвижна СИК.

Досега са подадени общо 63 500 заявления за отваряне на изборни секции в чужбина. От тях хартиените са само 1230, а останалите са подадени по електронен път. Най-много заявления са подадени от Турция - 15 000, от Великобритания - 12 000, от Германия - 9500, САЩ - 3900 и т.н. Заявления се подават до 9 март. Хората, подали заявления за гласуване в чужбина, могат да гласуват и в друга секция, а не в тази, която са поискали, както и в България, ако решат да се върнат в страната, поясни Димитров.

В ЦИК през последната седмица са постъпили две жалби. Те се отнасят до датата, след която се признават за валидни личните документи с изтекъл срок през миналата година. От петте инициативни комитета, които са се регистрирали в подкрепа на независими кандидати, проверките на два са завършили, съобщи Димитров.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки