Георги Атанасович полага основите на съдебната медицина и токсикологията у нас


Георги Атанасович полага основите на съдебната медицина и токсикологията у нас
04 Март 2021, Четвъртък


На 10 март се навършват 200 години от рожеднието на видния свищовлия

Автор: Атанас Коев

На 10 март се навършват 200 години от рождението на видния български лекар, обществен и държавен деец от края на XIX век Георги Атанасович. Той е политик от Консервативната партия и министър на народното просвещение в първото правителство на Княжество България.

Бъдещият наш политик е роден в Свищов на 10 март 1821 г., като първоначално учи в родния си град при известния през този период даскал Емануил Васкидович. След това заминава за гръцката столица Атина, където през 1843 г. завършва гимназия. Впоследствие следва медицина в Париж, дипломирайки се като медик в 1848 г.

След като напуска Франция, д-р Георги Атанасович се установява да живее в столицата на Влашко – Букурещ, където първоначално работи като токсиколог, а след това става преподавател по патология в местното Медицинско училище.

От 1861 г. той е професор по съдебна медицина и токсикология в Букурещкия университет. В Румъния заема редица административни длъжности – от 1858 г. е член на Висшата санитарна комисия, а от 1862 г. – на Висшия медицински съвет.

Постепенно видният свищовски лекар се включва в обществено-политическия живот на българската емиграция във Влашко, като през 1857 г. е издигнат за един от ръководителите на Добродетелната дружина. През 1861 г. д-р Атанасович е сред основателите на българското читалище в Букурещ и участва дейно в списването и издаването на вестник „Отечество“.

Когато избухва Руско-турската война (1877-1878 г.), свищивският лекар е назначен за доктор в Главната квартира на руската Дунавска армия, полагайки големи грижи за ранените руски и български войници.

След освобождението на България от турско робство Георги Атанасович се завръща в родината и е включен в състава на първото правителство на Княжеството, оглавявано от Тодор Бурмов, в което е министър на народното просвещение от 5 юли до 24 ноември 1879 г.

Впоследствие заема редица админастративни длъжности, като влиза в редовете на Консервативната партия. В периода 1883-1885 г. оглавява Третия медицински съвет на Княжество България, допринасяйки в значителна степен за развитито на медицинското обслужване у нас.

През 1885 г. д-р Атанасович, разочарован от политическия живот в страната, се отказва от активна обществено-политическа дейност и се завръща при семейството си в Свищов, като насочва усилията си към организирането и разгръщането на санитарното дело в страната.

В 1881 г. за своята научна дейност видният свищовлия е избран за дописен член на Българското книжовно дружество (дн. БАН), а четири години по-късно, през 1885 г., става почетен член на дружеството.

Като научен работник д-р Атанасович насочва усилията си в областта на съдебната медицина и токсикологията. Той е автор на няколко медицински труда, от които по-известни са: „Съдебно-медицинска експертиза“, „Детска болница“, „Отравяне с арсенова киселина“ и др.

След като Георги Атанасович се завръща в родния си град, се занимава с частна лекарска практика до края на живота си. Умира в Свищов на 26 февруари 1892 г., на 71-годишна възраст, като е погребан по подобаващ начин от своите съграждани заради големите му заслуги за развитието на медицинската наука в Княжество България, тъй като именно той полага основите на санитарното дело, съдебната медицина и токсикологията у нас.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки