И държавните изпити в университетите вече могат да са онлайн


И държавните изпити в университетите вече могат да са онлайн
04 Март 2021, Четвъртък


Това се регламентира в нова наредба да дистанционната форма на обучение във вузовете

Автор: Десант

Нова наредба ще регламентира дистанционната форма на обучение в университетите у нас. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание.

Целта е да се осъвремени нормативната рамка от 2004 г., предвид дигиталната трансформация на образованието и пандемията от коронавирус.

Досега висшите училища можеха да организират дистанционно обучение, както за придобиване на степен на висше образование, така и за повишаване на квалификацията на специалисти. Промените дават възможност в онлайн форма да се провежда и продължаващо и допълнително обучение. Регламентира се и възможността за дистанционно провеждане на семестриални и държавни изпити, както и видеоконферентна защита на дипломни работи.

При оценяването в дистанционната форма на обучение висшите училища трябва да имат системи за идентификация на студентите и контрол на изпити и оценяване, системи за установяване на опити за плагиатство и съхраняване на изпитни данни и студентски работи в електронен архив поне за 5 години.

Наредбата цели да подобри информационната и образователна инфраструктура във висшите училища, което ще благоприятства свързването им в европейски и световни мрежи за висше образование.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки