„Фейсбук" и „Туитър" с мерки срещу фалшивите новини


„Фейсбук" и „Туитър" с мерки срещу фалшивите новини
Снимката е илюстративна
02 Март 2021, Вторник


Проверители на факти ще оценят дали дадена история е вярна или невярна

Автор: Десант

Днес Facebook обяви старта в България на своята програма за проверка на фактите от трети страни в партньорство с AFP, проверител на фактите, сертифициран чрез Международната мрежа за проверка на факти (IFCN).

Като част от борбата с дезинформацията, Facebook си партнира с независими проверители на фактите от цял свят, които преглеждат и оценяват достоверността на съдържанието.

Когато проверителите на факти оценят дадена история като невярна, Facebook я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение. Това спира споделянето на измамна информация и намалява броя на хората, които я виждат.

Ограничава се и разпространението на страници и домейни, които многократно споделят фалшиви новини, като се премахва и опцията им за реклама.

Маркирайки дадено съдържание като фалшиво, Facebook предупреждава хората, които го виждат или се опитват да го споделят, че информацията в него е невярна. Проверителите на факти не премахват акаунти или страници от Facebook.

„Борбата с фалшивите новини е отговорност, която приемаме сериозно, затова непрекъснато работим в посока на това да ограничим разпространението на неверни новини на нашата платформа. AFP е ключов партньор на Facebook по отношение на проверката на съдържанието с журналисти от целия свят, участващи в процеса. Очакваме с нетърпение да продължим партньорството си с тях, разширявайки програмата и в България“ – заяви Якоб Туровски, ръководител на отдел „Обществени политики“ във Facebook за Полша, Прибалтика, Румъния и България.

Тази програма е в съответствие със стратегията от три части на Facebook за подобряване на качеството и автентичността на историите в потребителския нюзфийд. Като част от нея социалната мрежа премахва акаунти и съдържание, които нарушават нейните Стандарти на общността или Политики за рекламиране, ограничава разпространението на фалшиви новини и неавтентично съдържание, както и информира хората, като им дава повече контекст за публикациите, които виждат.

„След Полша, Балканите, Чехия, Словакия и Румъния добавянето към списъка и на Унгария и България ще помогне на AFP да укрепи своята мрежа за проверка на съдържанието в Централна и Източна Европа и да се бори с дезинформацията в тази част на континента. AFP също ще затвърди позицията си на лидер в региона по отношение на проверка на фактите – сега агенцията обхваща 17 европейски държави и работи на 12 различни европейски езика“ – каза Кристин Бухагиар, регионален директор на AFP в Европа.

Към момента Facebook си партнира с над 80 проверители на факти на над 60 езика в световен мащаб и инвестира в нови начини за допълнителна подкрепа в това направление.

3 въпроса за програмата на Facebook за проверка на фактите от трети страни


1. Какво представлява програмата?

В някои страни Facebook работи с независими проверители на фактите, които преглеждат и оценяват точността на информацията. Тези партньори са сертифицирани чрез Международната мрежа за проверка на факти (IFCN) и трябва да следват Кодекса с принципите на IFCN.

Той включва серия от ангажименти, които проверителите на факти трябва да спазват с цел най-добра проверка на съдържанието: безпартийност и справедливост; прозрачност на източниците; прозрачност на финансирането и на организацията; прозрачност на методологията; политика на откритост и честност при нанасяне на корекции.

2. Какво се случва, ако проверител на фактите маркира дадена информация като фалшива?

Щом една от партньор по програмата оцени дадена информация като фалшива, манипулирана или частично невярна, Facebook я показва по-надолу в потребителския нюзфийд. В Instagram Facebook я прави по-трудна за откриване като филтрира от разделите „Explore” и страниците с хаштаг, така че отново да бъде по-надолу във фийда.

Допълнително, съдържанието във Facebook и Instagram, което е оценено като фалшиво, се маркира като такова, за да могат хората да решат за себе си какво да четат, на какво да вярват и какво да споделят. Тези маркери се показват в горния край на фалшиви или променяни снимки и видеа, включително т.нар. истории (stories) в Instagram, и чрез хиперлинк водят до оценката на проверителя на факти.

За съдържание, оценено частично като невярно или с липсващо съдържание, Facebook използва „предупредителен етикет“, който има по-малка тежест на действие. 

Намалява се и разпространението на страници и домейни, които периодично споделят фалшиви новини, като те губят и опцията да рекламират. Facebook също така изпраща на потребителите и на администраторите на дадена страница известие, ако се опитат да споделят история или са споделили такава в миналото, която е била определена като фалшива.

Проверителите на факти не премахват акаунти или страници от Facebook.

3. Какъв тип съдържание може да бъде проверено от проверителите на факти?

Фокусът на програмата е върху откриването и справянето с бързо набиращото популярно фалшиво съдържание, особено откровените измами, които не се базират на никакви факти. Партниращите проверители на факти приоритизират доказуемо неверни твърдения, особено такива, които са популярни и важни за средностатистическия човек.

Проверителите на факти могат да анализират всякакъв тип съдържание, включително снимки и видеа.

Стратегия за спиране на дезинформацията във Facebook

Стратегията за спиране на дезинформацията във Facebook има три елемента и програмата за проверка на фактите е само една част от тях:

1) Facebook премахва акаунти и съдържание, нарушаващи Стандартите на общността, които се грижат за поддържането на сигурността на платформата.

a. Фалшивите акаунти често са тези, които разпространяват фалшива информация – само за четвъртото тримесечие на 2020 г. Facebook деактивира 1,3 милиарда фалшиви акаунти.

б. Facebook е против оказването на натиск на избирателите или всяка дезинформация, която може да причини насилие или непосредствена вреда в реалния свят.

2) Facebook ограничава разпространението на съдържание, което не нарушава пряко Стандартите на общността, но въпреки това е с ниско качество, така че по-малко хора да го виждат.

а. Facebook си партнира с 80 проверители на факти по целия свят, които оперират на общо над 60 езика. Когато те оценят нещо като невярно, Facebook драстично намалява разпространението му.

б. Също така Facebook ограничава разпространението на друго нежелано, сензационно съдържание като кликбейт и съдържание-примамка, което също може да съвпада с дезинформация.

3) Facebook информира потребителите, като им предоставя повече контекст, така че те сами да решат какво да четат, на какво да вярват и какво да споделят.

a. Когато даден пост е оценен като фалшив от проверителите на факти, Facebook сигнализира на хората чрез етикет към публикацията, отвеждащ тези, които я виждат, опитват да я споделят или вече са го направили, до оценката и проучването на проверителя.

b. Чрез специалния бутон за повече информация за даден пост, Facebook предоставя информация за източниците на статиите на хората, които ги виждат в своя нюзфийд. Facebook също така уведомява хората, когато дадена статия, която те предстои да споделят, е на повече от 90 дни.

Междувременно, „Туитър" също обяви, че вече ще трие профилите на потребители, които системно разпространяват дезинформация за ваксините срещу коронавирус, предаде „Франс прес".

„Смятаме, че тази система с предупреждения ще помогне да образоваме общността за нашите правила и да намалим разпространението на потенциално опасни или лъжливи информации, в това число за неколкократни нарушения", съобщи социалната мрежа в прессъобщение, цитирано от световните агенции.

В края на миналата година „Туитър" реши да иска от потребителите да премахват неверни твърдения. Едно от тях е разпространяването на лъжливи факти, че ваксините се използват, за да навредят на хората или да ги контролират. Оттогава в социалната мрежа са изтрити над 8400 туита, а около 11,5 милиона профила са получики предупреждения.

Отсега нататък след второто предупреждение потребителите ще бъдат блокирани за 12 часа, при четвъртото за 7 дни, а при петото профилите им ще бъдат премахнати за постоянно.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки