Унгария благодари на Борисов и Симеонов за опазването на европейските граници


Унгария благодари на Борисов и Симеонов за опазването на европейските граници
02 Март 2021, Вторник


На пресконференцията за медиите лидерът на НФСБ разказа любопитни факти за българската общност в Унгария, с която се запознал на посещение преди около пет години

Автор: Десант

Държавният секретар на Унгария Миклош Шолтес благодари на премиера Бойко Борисов и на зам.-председателя на парламента Валери Симеонов за борбата им за защита на границите. Шолтес пристигна с делегация в Народното събрание, където бе посрещнат от Симеонов.

Унгарският държавен секретар поздрави България по случай утрешния празник, като подчерта, че страната се е освободила "от османското иго". Денят 3 март напомнял колко е важна свободата и колко важно е да защитаваме Европа. Миклош Шолтес благодари на Борисов и Симеонов и за добруването на българската общност в Унгария. Там имало 13 малцинства. Българското било от най-малките, но и от най-силните.

С унгарската делегация пристигнаха представители и на малцинството ни в Унгария. Валери Симеонов получи награда от тях.

На пресконференцията за медиите Симеонов разказа любопитни факти за българската общност в Унгария, с която се запознал на посещение преди около пет години. Тя се сформирала в началото на 20-и век от български мигранти-градинари.

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ обясни, че почти всички от диаспората днес имат български паспорти. Защо? Защото, когато забренеят, жените идвали нарочно да раждат в България.

Миклош Шолтес каза: "От името на унгарското правителство бих искал да благодаря и добре би било и европейската общност да изкаже благодарност на България за това, че пази границите на Европа. Благодарим на г-н Валери Симеонов - заместник-председател на Народното събрание, на българското правителство и на министър-председателя Бойко Борисов за тази борба, която водят за защита на границите. И един такъв празничен ден нека да ни напомня колко крехка е свободата."

Шолтес разказа за кои последни проекти унгарското и българското правителството помагат на малцинството ни.

"Благодаря на българското правителство за подкрепата, която оказва на Българското Републиканско самоуправление. И без да се намесвам във вътрешната политика, бих искал да пожелая успех на предстоящите избори. Стискаме палци на тези, които ще продължат политиката на подкрепа, които пазят Европа и ценят българите, които живеят в чужбина. Господ да пази България, да благослови празника и благодаря на г-н заместник-председателя за възможността да съм тук", завърши държавният секретар на Унгария.
Източник: Флагман.бг


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки