Проверяват здравословното състояние на пчелите в цялата страна


Проверяват здравословното състояние на пчелите в цялата страна
01 Март 2021, Понеделник


Целта е да се проследи броят на отпадналите пчелни семейства и причините за това, както и наличието на жизнени пчелни семейства в кошерите

Автор: Десант

От 1 март започнаха проверките в цялата страна на областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация.

Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари (ОВЛ), е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броя на отпадналите такива и причините за това, броя на декларираните и отглежданите към момента на проверката пчелни семейства, както и наличието на жизнени пчелни семейства в кошерите.

Проверките на ОВЛ не отменят и няма да възпрепятстват ежегодните пролетни профилактични прегледи на пчелните семейства в България по Програмата за надзор и контрол на болестите по пчелите. Те ще се провеждат, съгласно програмата, от началото на април.

БАБХ напомня, че също от 1 март, съгласно измененията в Наредба № 13 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, земеделските производители ще известяват пчеларите за предстоящи третирания единствено през електронната платформа ЕПОРД.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки