Вадят детски рисунки на герои, рисувани преди 40 години


Вадят детски рисунки на герои, рисувани преди 40 години
Снимка: gabrovo.bg
01 Март 2021, Понеделник


Повечето от техните автори днес вече са над 60-годишни

Автор: Десант

Националният музей на образованието в Габрово, който на Трети март ще работи с вход свободен, е подготвил за посетителите ретроспективна изложба на тема „Героите и свободата“.

Връщането назад във времето не е само заради паметта на героите от националноосвободителните борби, чиито подвиг изгради идеала за Свободата. Изложбата от живописни рисунки, графики и постери на няколко поколения ученици (от 80-те години на миналия век до днес) е интересна най-вече като светоусещане.

Любопитно е да се види как в ученическите творби отпреди три-четири десетилетия четката и моливът са преобладаващи изразни средства, после идва времето на колажа, постерите и уменията на днешните деца да съчетават текст, звук и картина като използват съвременните технологии. Затова освен изложбата „Героите и свободата“, подредена в арткоридора на музея, в киносалона ще бъде показано свързано с темата ученическо творчество – филми и мултимедийни презентации.

Музейните специалисти очакват ретроспективната изложба да докосне и емоционално някои от порасналите вече участници в нея. Например един от изявените с творческите си умения ученик през 2007 г. Велизар Гутов, включен в изложбата с две прекрасни графики, днес се реализира успешно в сферата на банковото дело. Но явно и сега все така пламенно изразява патриотичните си и родолюбиви чувства, защото на видно място в личния му блог стои фотомонтаж с Паметника на свободата.

Също много интересни като композиция и силни като цветово решение са някогашните рисунки на Айдън Шукриева, която днес трябва да е над 60-годишна; на Марин Пейков и Венетка Георгиева, които са били в основното училище, когато България е празнувала 100 години от Освобождението...

Авторите в ретроспективната изложба вероятно днес имат деца, може би и внуци, които също рисуват (с обикновена или електронна четка) Раковски, Левски, Бенковски, кръст, знаме и сабя, гордия връх на Балкана.

И не на последно място, Националният музей на образованието иска да каже на своите приятели – участници в изложби, ателиета, конкурси през годините, че пази творбите им, съхранили най-чистите детски чувства, за техните поколения.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки