Бургас чака нови доставки на ваксини срещу коронавирус


Бургас чака нови доставки на ваксини срещу коронавирус
26 Февруари 2021, Петък


Последните 10 флакона с наличната ваксина Астра Зенека на склад в РЗИ-Бургас, са заминали тази сутрин към трудно достъпните населени места в община Малко Търново

Автор: Десант

За последното денонощие в Бургаска област са ваксинирани 1515 души, което е своеобразен рекорд. Това е най-голямата цифра от началото на кампанията в цялата страна. Общият брой на хората, които вече имат сложена първа доза, е 11462-ма. Това стана ясно по време на брифинг в областната администрация с участието на заместник-министъра на здравеопазването Евгени Григоров и директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров.

Към момента на територията на областта има разкрити 25 ваксинационни пункта, очаква се отварянето на още два до дни. Отделно, има и два мобилни екипа, както и денонощен пункт в УМБАЛ-Бургас.

Всичко това говори за много добра организация, похвали работата на РЗИ-Бургас заместник-министър Евгени Григоров. Пред журналисти той разсея слуховете, че големи количества от ваксините се пазят на склад за втората доза на тези, които вече имат поставена първа игла.

„България имаше допреди две седмици така наречената консервативна стратегия по отношение на ваксините. Тя се изразяваше в следното. Пазеха се за втора доза необходимите количества от ваксините, които имахме тогава. Тази тактика беше променена и съответно всичките налични доставки в нашата страна биват разпределени в цяла България“, увери Григоров.

По тази причина и в регионалните здравни инспекции ваксини на склад не се пазят.

„До момента всички количества АстраЗенека, които сме получили от министерството, са някъде около 7430 дози. Те са изразходени за 10 дни. Днес са останали последните 800 дози, които са разпредели по лечебните заведения, включително и на личните лекари, за зелени коридори, за имунизационните ни пунктове, които са 25 на брой, плюс двата мобилни“, каза д-р Паздеров.

Последните 10 флакона Астра Зенека са изпратени на 26 февруари за община Малко Търново, предимно за труднодостъпните села. В рамките на деня там трябваше да бъдат ваксинирани около 100 души.

На 27 февруари чакаме нови дози от тази ваксина. Те ще гарантират, че ваксинационният процес няма да спре, категорични са от РЗИ.

Към момента е приключила в Бургаска област първа фаза на имунизацията, която включваше лекари, сестри, медицински работници. От общо 7000 души, ваксинираните са 2567.

При втора фаза – учители, педагогически и непедагогически персонал – от общо 8000 души ваксинираните са 3007.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки