Легендата за Гяур баир над троянското село Врабево


Легендата за Гяур баир над троянското село Врабево
Снимка: zeldichka.wordpress.com
Ключови думи: Врабево, легенда, Гяур баир
25 Февруари 2021, Четвъртък


Предание разказва за една красива девойка и смелия й любим, погубен заради една прищявка на местния бей 

Автор: Десант

Страх и ужас обзели народа ни, когато турците завладели България. Не минало много време и те докарали от Азия много народ, за да заселят опразнените градове и села, жителите на които били избити или пък избягали в Балкана. Тази участ сполетяла и троянското село Врабево.

По-голямата част от тогавашните врабевени избягали към Балкана, а по-малката част останало в селото: едни още самостоятелни, а други – работници на турците.

Българите продължавали да си празнуват българските празници и неделните дни да си правят хора и сватби.

Бил хубав пролетен ден – Великден. И млади, и стари, излезли на хорото. Момите и момците играели вити хора, а старите стояли отстрани и гледали весели. Те си спомняли за своята младост и често въздишали за свободата, за българското.

От всички моми в селото най-лична и най-красива била Деляна. Очите и били черни – черешови, а веждите и – морски пиявици. Момците копнеели по нея и всеки искал да я вземе за жена. Деляна задирали и турците. Те искали да я потурчат – ханъмка да стане. Това искал и беят – управител на селото.

Но друго мислела Деляна, друго искало нейното сърце. Тя копнеела за мъж силен, снажен, от турците да не се страхува. И такъв ерген имало в селото – казвал се Стоян. Турците го мразели заради неговата красота и сила. Омразата си към него изразявали като го наричали „гяур“ (неверник).

На хорото, при ергените бил и млад Стоян. Само Деляна още я намало.

Разнесло се из селото, че Стоян – гяуринът щял от хорото да отвлече хубава Деляна. Не било това по волята на бея и той дошъл на мегдана със своите хора, за да не допусне гяуринът да вземе хубавата мома.

По едно време се задала хубавата Деляна, съпровождана от трите си булини. Видял я Стоян, видял я и беят. Всички се чудели на нейната хубост. Тя често поглед към левент Стоян отправяла. С него дума си били дали – заедно да си тръгнат и двамата да се вземат, се разказва в легенда.

Разбрал това беят, излязал напред и казал: „Гяур Стоян, момата твоя ще бъде, само ако ти, без да спираш, я изнесеш на този баир“.

Погледнал Стоян баира, погледнал бея и злоба закипяла в младите му гърди. После се обърнал към Деляна и с поглед се разбрали – така нека бъде.

Грабнал Стоян Деляна на гърба си и тръгнал към върха. Върви и не чувства товара, защото любовта  крила му давала. Но стръмен е хълмът, силите му отмаляват. Малко, още малко и той ще стигне върха и тогава негова ще е Деляна.

А долу хорото е спряло. Очите на всички са отправени към върха – ще издържи ли млад Стоян, ще изнесе ли хубава Деляна. Ето, изгубва се от очите им, той вече е на върха.

Но що става там? Товара си Стоян снема от гърба, обръща очи към Деляна, пада на земята и умира. Деляна прегръща още топлото тяло, целува го и напразно се мъчи с голямата си обич да го съживи. Но...

После бавно заслизала сама към хорото и разказала за случилото се.

Момците, другарите на Стоян отиват на върха, взимат тялото и го погребват в подножието на баира, там, където сега са гробищата на Врабево. От тогава хълмът носи името „Гяур баир“, по турския прякор на непокорния българин Стоян.

Там, където умира Стоян, покарал люляк – цветето на любовта, който и сега цъфти и разказва за силата на любовта и за драмата, що станала тогава.

Източник: Народно читалище „Христо Ботев“ - Врабево

Бележка на редакцията: 
Днес на хълма, където издъхва Стоян, е издигнат 16-метров метален кръст и е построен малък параклис.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки