От 1 март отпада забраната за организирани пътувания в страната


От 1 март отпада забраната за организирани пътувания в страната
Снимката е илюстративна
24 Февруари 2021, Сряда


Конгресният и събитийният туризъм също може да започнат от тази дата, а екскурзиите в чужбина ще се възобновят от 1 април

Автор: Десант

От 1 март отпада забраната за реализиране на организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешение от 1 април. В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.

Това обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след работна среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Екскурзиите в чужбина ще се възобновят от 1 април 2021 г.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както поиска тя в свое писмо до здравния министър от 21 януари 2021 г.  Днес искането получи своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират.

Данните ще бъдат предадени на Министерството на здравеопазването, което ще организира имунизацията, посочи Николова.

Конгресният и събитийният туризъм (конгреси, сватби, кръщенета, семинари, конференции) може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%.

По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, обясни министърът.

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, коментира министър Ангелов. И допълни, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредният сезон.

Министър Николова подчерта, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки