Променят реда за изплащане на обезщетения за щети от кафява мечка и корморан


Променят реда за изплащане на обезщетения за щети от кафява мечка и корморан
Снимката е илюстративна
24 Февруари 2021, Сряда


Изменението в Закона за лова и опазване на дивеча е част от проект за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми

Автор: Десант

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми. С предлаганите промени той ще бъде приведен в пълно съответствие с правото на Европейския съюз в тази област.

Проектът включва и промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, с която се дава възможност на министъра на околната среда и водите да издаде инструкция, в която ще съдържа и описва подробно реда, процеса и документацията, необходими за констатиране и изплащане на обезщетенията за нанесените щети от кафява мечка и корморан, което ще допринесе за редовното и своевременно разплащане на засегнатите страни.

Към момента липсва законова база за подобна регламентация, което забавя изплащането на нанесените щети и създава несигурност по отношение на прилагането на разпоредбата на чл. 79, ал. 2 от Закона за лова и опазването на дивеча.

Предлаганата инструкция ще позволи собствениците да бъдат компенсирани по-бързо за нанесените им щети.

Предлага се и промяна в Закона за защитените територии, с които се регламентира изплащането на обезщетения за щети, нанесени в рамките на тези територии. Техният размер ще бъде определен с тарифа приета от Министерски съвет, което от една страна ще позволи набирането на средства нужни за отстраняване на щетите, а от друга ще даде сигурност на гражданите, че те няма да бъдат несъразмерно санкционирани.

С приемането на предложените промени в Закона за генетично модифицираните организми ще се осигури по-добра защита на човешкото здраве и околната среда от потенциалното вредно въздействие на ГМО, изтъкват от Министерския съвет. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки