ЕС подкрепя трансграничното прехвърляне на медицински екипи в помощ на Словакия


ЕС подкрепя трансграничното прехвърляне на медицински екипи в помощ на Словакия
23 Февруари 2021, Вторник


ЕС мобилизира и допълнителни лични предпазни средства - 600 000 защитни маски FFP2 и 650 000 чифта ръкавици, предназначени за Сърбия

Автор: Десант

ЕС координира изпращането на медицински екип в Словакия в подкрепа на интензивното лечение на пациенти с COVID-19 по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС. Румъния вече предложи екип от 5 лекари и 9 медицински сестри, специализирани в интензивните грижи.

ЕС мобилизира и допълнителни лични предпазни средства - 600 000 защитни маски FFP2 и 650 000 чифта ръкавици, предназначени за Сърбия. Те идват от европейския медицински резерв RescEU, поддържан от Гърция.

„Бих искал да благодаря на Румъния за изпращането на медицински екип в Братислава в подкрепа на лечението на пациенти с COVID-19, като по този начин приложи солидарността на ЕС. Също така, защитните маски и ръкавици, изпратени в Сърбия от резерва RescEU, ще помогнат за защитата на медицинския персонал, борещ се с COVID-19 в страната“, заяви Янез Ленарчич, комисар по управлението на кризи.

Държавите — членки на ЕС, могат да кандидатстват за финансиране в подкрепа на прехвърлянето на пациенти и транспортирането на медицински персонал и екипи чрез Инструмента за спешна подкрепа. От началото на пандемията от коронавирус Европейската комисия подкрепи 13 членки на ЕС, и участващите държави чрез Механизма за гражданска защита.

Припомняме, че Cлoвaкия поиcкa пoмoщ oт Eврoпeйcкия cъюз, cлeд кaтo ce прeвърнa в критичнa тoчкa зa рaзпрocтрaнeниeтo нa СОVID-19 в Eврoпa. Прeз пocлeднитe дни тaм имa пo 100 cмъртни cлучaя нa дeн.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки