Боровете край къмпинг „Градина" са отсечени незаконнно


Боровете край  къмпинг „Градина" са отсечени незаконнно
Снимка: РИОСВ-Бургас
23 Февруари 2021, Вторник


На извършителя ще бъде наложена административно-наказателна мярка

Автор: Десант

По информация от медиите за извършване на дейности в района на къмпинг „Градина“ в землището на  Созопол, РИОСВ-Бургас извърши проверка на терен, която установи, че отсечените и повалени дървета от вида черен бор, са в имоти, частна собственост на юридическо лице.

Терените не попадат в границите на защитена територия, но се намират в две защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 – защитена зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна.

През февруари 2020 г. дружеството е заявило в РИОСВ-Бургас намерението си за извършване на сеч, като е внесло горско-стопанска програма. Поради недопустимост с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, компетентният орган е прекратил процедурата.

С това свое решение директорът на РИОСВ-Бургас е приложил своите правомощия по превантивен контрол. Решението не е обжалвано, влязло е в сила и става задължително за спазване от собственика и всички контролни органи.

Извършената дейност е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие, за което на извършителя ще бъде наложена административно-наказателна мярка.

Предвид това, че към момента е известен собственикът на имотите, но не е известен извършителят на нарушението, предстои да се уведомят компетентните органи на МВР и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), за съдействие.

На собственика на имотите ще бъде дадено предписание за преустановяване на дейността.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки