И в Босилеград почетоха паметта на Левски


И в Босилеград почетоха паметта на Левски
Снимка: КИЦ Босилеград
19 Февруари 2021, Петък


Заради пандемията честването се проведе по необичаен начин

Автор: Десант

Тази година отбелязването на паметта на Апостола в Босилеград се проведе по необичаен начин поради пандемичната обстановка и мерките за защита от КОВИД-19.

Заповедта на Министерството на здравеопазването според която се забранява влизането на територията на България без отрицателен ПСР тест не по стар от 72 часа, буквално затвори границата и изостанаха традиционните посещения на представители на български държавни институции, кметове на български общини, университети, граждански сдружения и индивидуални лица по повод 19 февруари.

Затова пък КИЦ „Босилеград” и Граждански комитет „Западни покрайнини” проведоха онлайн среща с една трогателна програма направена от председателя на Олимпийски клуб Босилеград Желко Насев. От името на КИЦ „Босилеград” слово изнесе Иван Николов. Приветствия отправиха зам.-председателя на ГК „Западни покрайнини” д-р Валентин Янев, представител на българското Посолство в Белград г-н Ивайло Кашканов и председателя на Държавната агенция за българите в чужбина проф. Илия Гюдженов. Включиха се и българи от Канада.

Основните послания в словото на председателя на КИЦ Иван Николов бяха, че с почитането на паметта на Левски ние трябва да се стремим „мислите и делата на Левски да станат част от мисленето, поведението и идентичността на съвременния българин”, но че неговата висока нравствена летва е недостижима и за най-ревностните му последователи.

„Образът на Левски в Босилеград трябваше да послужи като опора и предупреждение за това кои сме, какви сме и накъде отиваме”, каза Николов и продължи:

„Непримиростта на Левски към робството и тиранията, ни задължава и ние да не се примиряваме със лицемерието и двуличието на управляващите в Босилеград които си останаха тирани по убеждение и на гражданите които си останаха роби по душа.

Непримирими сме към ония, които по всяка цена искат да променят  българското ни самосъзнание, езика, културата и историята;

Непримирими сме към ония, които четири години не разрешават да поставим паметна плоча и да почетем паметта на жертвите от Босилеградския погром, оправдавайки по този начин убийците начело с Коста Печанац;

Непримирими сме към заглушаване на свободата на словото, правата на човека и особено правата на малцинствата, демокрацията, свободното движение на хора, стоки идеи и капитали;

Няма да се примирим до паметника на Левски да се чества „Ден на освобождението на Босилеград от българска фашистка окупация“. Това не само противоречи на историческите факти, не само е обидно за здравият разум, това ни разделя в името на имперският принцип „скарай и владей“. 

Няма да се примирим в центъра на Босилеград да се кръстосват улици с имената на Георги Димитров и Маршал Тито”.


В категории: Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
БОГАТ БЕДЕН
21.02.2021 15:21:55
0
0
БЪЛГАРИЯ ИМА САМО ЕДИН НАЧИН , ДА ИМ НАБИВА В ГЛАВИТЕ НА ТИЯ ЕВРОПЕЙЦИ , ЧЕ ЕДИНСТВЕННО КОМИНТЕРНОВСКИТЕ САТРАПИ ЗАБЪРКАХА ТАЗИ МНОГОНАЦИОНАЛНА КАША НА БАЛКАНИТЕ. И СЕГА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ГЛЕДАТ СЕИР И ДАВАТ АКЪЛ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки