Френската посланичка Флоранс Робин на визита в Бургас


Френската посланичка Флоранс Робин на визита в Бургас
19 Февруари 2021, Петък


Нейно Превъзходителство сподели интересна инициатива, която може да бъде приложена у нас, както в образователната, така и в други сфери


Областният управител Вълчо Чолаков посрещна в Бургас посланика на Франция Н.Пр. Флоранс Робин. Френският език има традиции в града, всяка година десетки младежи завършват средното си образование с профил френски. Това дава много възможности за сътрудничество в сферата на образованието и културата, които се използват активно.

Освен тях, Чолаков настоя и за съвместни дейности насочени към бизнеса и бизнес средата. По думите му индустриалните зони в Бургас и в по-малките градове в областта могат да осигурят нуждите на френски предприятия. Той не пропусна възможността да похвали местните винопроизводители, които печелят редица международни отличия.

Липсата на директни полети от Франция до област Бургас като препятствие за бърз и лесен обмен на туристи бе сред темите на разговор. В тази връзка Чолаков поиска съдействие и подкрепа за осъществяването на пряк въздушен транспорт. Областният управител презентира Слънчев бряг като привлекателна дестинация за младите хора на Франция. Област Бургас предлага и чудесни възможности за семеен туризъм в южната си част. 

По време на срещата бе обсъдена и възможността за обмяна на стажанти от Професионалната гимназия по туризъм в Бургас и френско училища. По идеята се работи активно.

Нейно Превъзходителство сподели интересна инициатива, която може да бъде приложена у нас, както в образователната, така и в други сфери. По идея на посланика първо в едно, а на края в 300 училища са били обявени 10 минути за четене на книга. „Операция четем“ заварва различните хора на различни места. Идеята е, въпреки това къде си, всеки да спре и да използва минутите по предназначение. Това е начин да се преоткрие и стимулира четенето.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анти-ревизионистот
19.02.2021 21:19:45
0
0
https://rgnpress.ro/2021/02/19/presedintele-senatului-anca-dragu-l-a-primit-pe-gabriel-atanasov-ambasadorul-republicii-macedonia-de-nord-in-romania-si-nu-a-pomenit-nimic-de-drepturile-aromanilor-romanilor-din-statul-respectiv/

Странно, българският член на Европейски Парламент, Кючук прави посещение в Скопие и дава полу-антибългарски декларация докато в Румъния (друга анти-българска страна, редом до БЮРМ и Турция), посланикът на РСМ, Атанасов (етнически влах от по-малката група на власи в РСМ, онези които се наричат себе си влаш = власи, а не армънь или ръмънь = аромуни). Румънците се наричат себе си ромынь на румънски, наричат аромуните македо-румънци (мачедо-ромынь), а влашите меглено-румънци (меглено-ромынь).
Тези два народа са отделни от румънския и имат 2 отделни езика, тоест те не са диалекти на румънски език, а са отделни и самостоятелни езици, и спрямо румънски и един спрямо другия (тоест аромунски спрямо влашки).
И двата народа се наричат власи на български.
За разлика от тези власи, има и други власи, в България и Сърбия които говорят архаични румънски диалекти и обикновено са с българско/сръбско етническо самоопределение (редки са случаите на такива хора с румънско етническо самосъзнание). Румънците т.н. езиковеди наричат тези власи (в България и Сърбия) дако-ромынь (дако-румънци) за да ги обособят от аромуните и власите в БЮРМ въпреки че
дако-румънци би означавало дако-дакоримляни защото т.н. пра-румънци са наричани още дако-римляни (в румънската т.н. историография). Под дакоримляни се разбира от румънските т.н. историци претопените/асимилираните даки които вече не говореха дакийски, а латински (езикът на римляните).
Обаче да се върна на посланик Атанасов и посещението му при председателката на румънски Сенат, Анка Драгу (бележка Драгу е българско/сръбско име)
Изглежда че северномакедонците се опитват да направят съюзи с Румъния и Турция срещу Бг. или, може би, да ги направят по-силни.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки