От РИК опровергаха неверните слухове: Членовете на СИК ще се ваксинират с предимство, но това не е задължително


От РИК опровергаха неверните слухове: Членовете на СИК ще се ваксинират с предимство, но това не е задължително
19 Февруари 2021, Петък


Ваксината, която ще се използва, е "Пфайзер" заради по-краткия период между първата и втората доза

Автор: Десант

Недостоверни слухове плъзнаха през последните дни в социалните мрежи за организацията на изборния ден на 4 април, както и за задълженията на членовете на секционните избирателни комисии. Според фалшивите новини, членовете на секционните избирателни комисии щели да бъдат принуждавани насила да се ваксинират срещу Ковид - 19. 

„Ваксинацията е доброволна. Има предвидени достатъчно дози ваксина за всички желаещи, но никой няма да бъде принуждаван насила. И тъй като между първата и втората доза има определен период от време, ваксината ще е "Пфайзер". При нея този период е 21 дни, а при "Астра зенека" е 70 дни. Чисто логистично не е възможно да бъде поставена на Астра зенека ваксина, защото втората доза няма да бъде поставена преди датата на изборите“, каза за Десант председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Елка Стоянова

Най-късната дата, на която може да бъде поставена първата доза, е 4 март. Това е необходимо, за да може втората доза да се постави към 25 март и да има около 5-6 дни преди датата на изборите, в които тялото да си изгради имунитет. За целта в Бургас ще бъдат разкрити 21 ваксинационни кабинети, като подробности за тях ще бъдат допълнително съобщени.

Над 700 ще бъдат разкритите секционни комисии в Бургаска област, броят на хората с право на глас пък е над 365 000.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки