Ще влизаме в тъмната стаичка, без да пипаме завесата


Ще влизаме в тъмната стаичка, без да пипаме завесата
Снимка: Архив БГНЕС
19 Февруари 2021, Петък


Вижте как ще става това, както и още подробности как ще гласуваме в условията на извънредна епидемична обстановка 

Автор: Десант

Членовете на Секционните избиратели комисия (СИК), кандидат-депутати и журналисти няма да бъдат допускани в секциите за гласуване, ако телесната им температура е над 37 градуса.

Гласоподавателите пък ще са длъжни да бъдат с маски. Ако нямат, ще им се дават на входа на сградата, в която се намира секцията им.

Това е записано в Указанията за провеждане на избори на народни представители в страната на 4 април 2021 г. в условията на обявена извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19. Документът беше публикуван в четвъртък вечерта от здравното министерство.

Основните правила, очаквано са, да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, хората да са на разстояние от 1,5 м, да се дезинфекцират често докосвани повърхности.

Според здравния протокол прозорците в стаите на секциите да стоят отворени през целия ден. Ако времето не позволява непрестанно проветрение прозорците трябва да се отварят на всеки кръгъл час.

Препоръчва се в избирателните секции, където е възможно, да се осигуряват отделни коридори за влизане и излизане.

Входът на тъмната стаичка няма да бъде както досега откъм секционната комисия. Ще се влиза между завесата и стената, до която е обособена площта за гласуване. Целта е избирателните да не докосват с ръце завесата.

Избирателите само ще показват личните си карти като ги поставят на масата, членовете на избирателната комисия няма да я пипат. За да се самоидентифицират, гласоподавателите за кратко ще свалят маската като стоят на поне 1.5 метра от членовете на СИК.

Химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване, ще бъдат подредени така, че избирателят да може да вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на секционната избирателна комисия, под техен надзор и ръководство. След употреба, използваната химикалка трябва се дезинфекцира.

При използване на машина за гласуване избирателят ще дезинфекцира ръцете си непосредствено преди да натиска бутоните. Устройствата също ще подлежат на дезинфекция.

Когато гласува карантиниран – това ще се случва с подвижна избирателна урна, както предвиждат законодателните промени, приети от парламента. В правилата, разписани от здравното министерство, е дописано, че вотът ще се подава по възможност на входната врата на карантинирания, без да се налага членовете на подвижните секции да влизат в дома. Избирателят също трябва да носи маска и да дезинфекцира ръцете си преди да вземе бюлетината, а ще се разписва с лична химикалка.

Хората, които ще разнасят урните за гласуващите у дома, ще носят защитни костюми за еднократна употреба, ръкавици, защитен шлем и маска от по-висок клас. Шлемовете ще се дезинфекцират след приключване на гласуването в домакинството, а ръкавици ще се заменят или дезинфекцират с дезинфектант за ръце.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки