Уведомяваме МВР за настъпилата промяна в собствеността на МПС


Уведомяваме МВР за настъпилата промяна в собствеността на МПС
19 Февруари 2021, Петък


Това се отнася до автомобили, чиято собственост е сменена преди 27 декември 2017 г., за което купувачът не е изпълнил задължението си да регистрира на свое име



Автор: Десант

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за движението по пътищата, с които се цели решаването на проблемите с прекратяването на регистрацията на автомобили, чиято собственост е сменена преди 27 декември 2017 г., за което купувачът не е изпълнил задължението си да регистрира на свое име.

С промените се дава възможност на хората, извършили продажба преди тази дата, да сигнализират МВР за настъпилата промяна в собствеността, като да бъде отразена документално. Срокът за това е до 31 декември 2023 г. В този случай регистрацията на превозното средство ще се счита за служебно прекратена след представяне в отдел/сектор „Пътна полиция" в съответната областна дирекция на МВР на копие на документ, който удостоверява прехвърлянето на собствеността.

„Проблемът с прекратяването на регистрацията е решен с приетите през декември 2017 г. изменения в Закона за движение по пътищата, но промяната има действие занапред и не обхваща заварените случаи. При наличие на недобросъвестен купувач, за тези случаи досега нямаше законов ред, по който продавачът да защити правата си, като в регистрите на моторните превозни средства бъде отразена промяната на собствеността и се прекрати регистрацията на превозното средство.

Налице са дори случаи, в които български граждани са осъдени за престъпления, извършени с пътни превозни средства, чиито настоящи собственици не са изпълнили задължението си да сменят регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство", мотивират се вносителите.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки