Окончателно: Съдът отхвърли разрешението за строеж на Алепу


Окончателно: Съдът отхвърли разрешението за строеж на Алепу
18 Февруари 2021, Четвъртък


Отмяната му означава само едно - подпорната стена може да бъде само "къщичка за птички", както каза преди време премиерът, но не и хотел или ваканционен комплекс

Автор: Десант

Административният съд в Бургас прогласи нищожността на разрешението за строеж на т.нар."подпорна стена" в местността "Алепу" край Созопол. Магистратите се произнесоха след протест на Окръжна прокуратура, която атакува издаването на разрешението за строеж, тъй като откри множество пороци.

При проверката бе установено, че са допуснати множество нарушение.  Установено, например, бе, че разрешението за строеж не е публикувано на интернет страницата на Община Созопол, както изисква Законът за устройство на територията (ЗУТ) и този начин е възпрепятствана възможността гражданите да се запознаят с него и да го обжалват, ако считат, че има нещо нередно.

Констатирани са и данни за документни престъпления, които са установени от заключенията на съдебно-почерковата експертиза. Според нея инвестиционните проекти не са подадени от възложителя, а от други неизвестно на този етап лице. Освен това са изготвени след датата на първото разрешение за строеж, а са били прибавени в папката впоследствие.

Отмяната му означава само едно - подпорната стена може да бъде само "къщичка за птички", както каза преди време премиерът, но не и хотел или ваканционен комплекс.

Припомняме, че прокуратурата образува досъдебно производство срещу бившия главен архитект на Созопол Светозар Рашков, който според държавното обвинение е подменил проекта – пред РИОСВ-Бургас е представено едно инвестиционно намерение, след което екоинспекцията се е произнесла, че не е необходим ОВОС. А при издаването на разрешението за строеж параметрите са променени.

В 14,30 часа ще има извънредна пресконференция на прокуратурата, очаквайте подробности.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки