148 свещи горят за Него. 148 въпроса отекват в мислите. 148 години жадуваме за неговата свята и чиста република


148 свещи горят за Него. 148 въпроса отекват в мислите. 148 години жадуваме за неговата свята и чиста република
18 Февруари 2021, Четвъртък


Левски е посещавал Трявна цели осем пъти

Автор: Розалина Димитрова

148 свещи горят за Него! 148 въпроса отекват в мислите ни за Него! 148 години ние жадуваме за неговата  свята и чиста република! 

За Свободата – малкото ни градче приюти Апостола, не един, не дваж, а цели осем пъти. Отколешна е връзката на Левски с нашия град. От Трявна са двама от най-верните му съратници - Ангел Кънчев и зографът Цаню Захариев.

В спомените си Цаню Захариев разказва, че в  годината  1866 г. Левски е учителствал в с. Еникьой. Именно там е и тяхното запознанство, а самият Апостол на Свободата не е бил известен още като Левски. Двамата се сприятеляват. Те дори живеят три месеца в една стая, спят в едно легло. Разработват плана за въстанието, който да не може да се развали, въпреки възможността за фатален край на живота им.

„…След като разпита за Трявна и научи, че градчето ни е запазено от турско притеснение, че пътищата му са непроходими, че е скрито в най-тайните дипли на  Балкана, че лесно можем да се свързваме  и с Тракия и със Северна  България, че тревненските младежи  са събудени патриоти се решава  в Трявна да се образува  главният център на организацията  и въстанието за вътрешността…“

Впоследствие Левски променя решението си и определя този център да бъде Ловеч.  В един свой разговор с Цаню  Захариев казва: „Излъган останах  дето се залових  с учените ви в Трявна.  Ако се бях заловил с по простите по - голяма работа  направвах. “

Вероятно и това е причината  за промяна на центъра на организацията. Първото идване на Левски  в нашият град е края на април 1867 г. Остава няколко дни, оглежда града, запознава се с тревненските младежи. Заминава за Карлово – или така поне е казал на Ц. Захариев.

В началото на май 1867 г. идва за втори път. За тези две идвания освен спомените други извори няма. Приема се, че именно при първите си посещения  е обикалял свободно селището и е пял евангелски песнопения в църквата „Св. Георги“.

На 11 ноември 1871 г. идва със своя съратник Ангел Кънчев  с цел организиране на революционен комитет, но такъв  не се създава.  При това си идване, той отсяда при  Христо Даскалов.

Революционния комитет в Трявна е създаден  през 1872 г. в къщата покрай която мнозина от нас минават всеки ден – домът на Цаню Шишков.

В мразовития ден 18 (19) февруари 1873 г.  България загубва  Левски -  идеолог и стратег на националната революция.  На самия си край той възкликва с думите: „Моли се Отче , не за мене, а за Отечеството България„

След обесването му попитали майката на Апостола защо не е оставила жито на гроба на сина си. А тя отговорила, че жито се оставя на умрелите, а синът й ще живее вечно.

Нека днес сведем глави, да  помълчим и да си припомним заветните думи на Апостола:
„Бъдеще това е в твоите ръце.

Помни, че „ Времето е в нас и ние сме във времето“

Поклон Апостоле!

Авторката е екскурзовод в Специализиран музей - Трявна


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки