Искам да направя скулптура на Адолф


Искам да направя скулптура на Адолф
18 Февруари 2021, Четвъртък


И искам да я поставя на мястото на Боян Магьосник

Автор: Митко Иванов, художник

Искам. И искам да я поставя на мястото на Боян Магьосник. Тук някой ще каже: „Хайде, стига глупави провокации. Завидял си на колегата, че се е уредил, та и ти сега…“

Ами не. Боян Магьосник не е съществувал, той е литературен герой. Боян / Вениамин няма нищо общо със създаване на богомилството, камо ли със Сирия, камо ли със село Бяла вода, където уж бил направил незнам си какво. Сега остава и там да му издигнат такава скулптура (много голям смях).

Всичко това са измислици. Единственото, което знаем е, че е имало такава личност, вероятно маргинализиран (неизвестно защо, предполага се – заради езичество или ерес) син на цар Симеон Велики.

Нещо важно: скулптурата е поставена в нарушение на всички публични правила - (известно ми е, че Община Бургас нямала нищо общо с нея; същото и за Областна управа; но как точно на входа на зоната за обществен достъп, в която Общината е партньор, може да се появи такава чудория; защо не я поставят в някой склад на пристанището, например?)

Някой сети ли се в цялата тая олелия, че само на няколко метра се намира Филиалът на Художествената академия? Че оттук ще минават студентите – настоящи и бъдещи? Че Академията е едно от най-старите висши учебни заведения в България?

Всичко това може да се определи като балкански практики от 90-те г. на ХХ век. Но сега сме 2021 година:

Има медии.

Има средна класа.

Има ЕС.

Има Терминал 2.

Нещо повече – има вече свободни хора (не са много, но има).

Тъкмо затова искам да направя скулптура на Адолф и да я поставя на същото място.

Скулптура на инженер Адолф Герар, създателят на Бургаското пристанище.



*
Адолф Герар (Adolphe Guеrard; 1841-1921). Френски експерт, проектирал и контролирал строителството на пристанищата в Бургас и Варна. Инж. Герар е роден на 3 юли 1847 г. в Раон-л’Етап (Raon-l’Etape), център на кантон в Североизточна Франция. Герар е един от най-известните в света строители на пристанища в края на ХIХ и началото на ХХ век.

Под негово ръководство са построени пристанищата в Констанца (Румъния), Монтевидео (Уругвай), разширението на пристанището в Биенос Айрес. Освен това той е съветник при съоръжаването на пристанищата в Вахиа Бианка (Аржентина), Яфа и Хераклея (Ерегли) в Османската империя.


Източник: Грамофона


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Даниела Божинова
19.02.2021 14:04:29
0
0
Много добра позиция! А с тоя Адолф се е получил хубав плот-туист.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки