Паметникът на свободата от сняг се появи в Пловдив


Паметникът на свободата от сняг се появи в Пловдив
17 Февруари 2021, Сряда


Изящната скулптура е изработена от един тон лед, висока е над 2 метра и е отнела на Иван Генев над 20 часа работа

Автор: Десант

Пловдивчанин патриот реши да отбележи в аванс националния празник и да поздрави всички българи по нетрадиционен начин – като извая Паметника на свободата от сняг. Изящната скулптура е изработена от един тон лед, висока е над 2 метра и е отнела на Иван Генев над 20 часа работа.

„Идеята ми беше в тези сложни пандемични времена да накарам хората да се усмихнат. Да им създам настроение. По-възрастните, които навремето са правили снежни човеци, да се върнат в детството. За съжаление, в последните години децата в Пловдив не могат да се порадват на много сняг”, споделя пред TrafficNews Иван.

За младия мъж ледените скулптури са хоби. Той никога не се е занимавал професионално с изкуство. Въпреки това при всеки паднал сняг пред магазинчето, което държи, се появяват интересни фигури - миньон, фараон, мечка, огромни снежни човеци. Този път обаче искал да е нещо патриотично, с което да трогне минувачите.  

В изработката му помогнали Стоян Кондаков, Тодор Тодоров, Алек Царукян и още няколко приятели. Мъжете почистили тротоарите пред магазина, а камарите сняг превърнали в паметника на Шипка.

„Разпечатвам си снимки и по нея работя”, споделя Иван. Снегът разбърква с вода, за да може по-лесно да гради фигурите, и оформя прецизно всеки елемент с макетно ножче.  

Пловдивчанинът обяснява, че могат да се направят още много детайли, но няма да има достатъчно време. Обмисля да изработи и черешово топче, ако температурите позволят.

Той е снимал всяка стъпка от изработката на ледения паметник и ще публикува видеото в социалните мрежи. Желанието му е да мотивира и други да творят.

„Вероятно много хора се обезсърчават, тъй като скулптурата ще остане само 2-3 дни. Но аз решавам да се жертвам за настроението на всички. Забавлявам се. А и спортувам активно и за мен това е една добра тренировка – дълго време след това имам мускулна треска”, смее се мъжът.

Източник: Тrafficnews.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки