Почистиха канала „Вая“, свързващ едноименното езеро с Черно море


Почистиха канала „Вая“, свързващ едноименното езеро с Черно море
Снимка: Областна управа - Бургас
17 Февруари 2021, Сряда


Зоната има потенциал да се превърне в ново любимо място на бургазлии и гостите на морския град.

Автор: Десант

Дрон показа новия облик на канала „Вая“, свързващ едноименното бургаско езеро с Черно море. Благодарение на почистването му, сега връзката между тях, която от години беше затлачена, е напълно възстановена.

Съоръжението, което години наред наводняваше околните складове и пътища, днес е напълно почистено. Изграден е и прилежащ път - 261 м, който го прави достъпен за любителите на риболова и осигурява бъдещето почистване и обслужване.

Зоната има потенциал да се превърне в ново любимо място на бургазлии и гостите на морския град.

На въпросния канал се намира и базата на бургаските гребци. Дълги години, поради голямото затлачване и растителността, те нямаха възможност да тренират на терен.

Дългогодишните собственици на сгради в района споделиха, че във водите на съоръжението вече се срещат различни птици, интересни за наблюдение, информират от Областната управа. 

По време на почистването са премахнати 1900 куб.м тиня и битови отпадъци, стари бетонови фундаменти, които са образували допълнителен праг в средата на канала, а от там и до допълнително затлачване. Съоръжението вече има Акт 16.

По думите на екипа извършвал дейностите, след почистването нивото на водата пада до степен, в която е станало възможно да се наблюдава навлизането на черноморска риба.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки