Южноафриканския вариант на коронавируса е по-опасен от британския


Южноафриканския вариант на коронавируса е по-опасен от британския
15 Февруари 2021, Понеделник


Образуваните антитела го пропускат

Автор: Десант

Френски молекулярни биолози, изследвали взаимодействието на антитела срещу новия коронавирус с частици от британския и от южноафриканския вариант на SARS-CoV-2, са установили, че южноафриканският вариант оказва по-силно съпротивление. Това става ясно от статия в електронната библиотека bioRxiv, обобщаваща резултатите от изследването, предаде ТАСС.

„Опитите ни показаха, че антитела на хора, прекарали Ковид-19, неутрализират британския вариант на коронавируса и класическата му разновидност D614G. Южноафриканската версия на вируса се оказва по-проблемна - значителна част от пробите кръвна плазма на преболедувалите й не действат или почти не действат срещу заразата", пишат авторите.

Европейски учени под ръководството на Оливие Шварц, научен директор на Института "Пастьор" в Париж, откриха сериозни различия в характера на действие на антителата срещу британската и южноафриканската разновидности на SARS-CoV-2 при експерименти с кръвна плазма от 83-ма жители на Орлеан, прекарали Ковид-19.

Опитите показали, че антителата могат да се съединяват с всички разновидности на SARS-CoV-2, но ефективността на действията им много се различава и това се проявява особено отчетливо при ниски концентрации на неутрализиращите молекули. Антителата добре неутрализират британската разновидност на коронавируса и класическия щам D614G, преборвайки инфекцията в 79 от 83 случая.

В същото време 40 на сто от пробите на преболедувалите не са успели да неутрализират южноафриканския вариант на SARS-CoV-2. Почти същият резултат се наблюдава при кръвните проби на около двадесет французи, имунизирани с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех".

Освен това ваксината не пречи на новите щамове да проникват в носа и да се размножават в неговите клетки. Шварц и колегите му се надяват последващи изследвания да успеят да установят дали това е характерно и за други ваксини, както и да се определят последиците от подобно частично проникване на вируса в човешкия организъм.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки