Граничните пунктове „Кулата" и „Илинден" остават затворени


Граничните пунктове „Кулата" и „Илинден" остават затворени
15 Февруари 2021, Понеделник


На ГКПП „Гюешево" на границата с Република Северна Македония пък е преустановено пропускането на превозни средства в двете посоки, поради лоши метеорологични условия

Автор: Десант

Остават затворени от гръцка страна граничните пунктове при „Кулата" и „Илинден", спряно е и движението при „Гюешево". Това информира в ефира на БНТ инж. Даниел Иваничков от Агенция "Пътна инфраструктура".

По думите му това е създало известно затруднение в почистването на пътищата в района на граничните пунктове, тъй като тежкотоварният трафик е изчаквал на наша територия.

Опашката от камиони на „Кулата" например е около 3 км.

На ГКПП „Кулата“-„Промахон“ гръцките гранични власти не пропускат товарни автомобили над 3,5т. за влизане в Гърция. Иначе преминаващите от там български граждани трябва да представят отрицателен  PCR тест за Covid-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на гръцка територия, както и предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. На пристигащите на гръцка територия се прави и бърз тест. Те ще бъдат под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес.

Тази мярка ще се прилага до 22 февруари. На карантина не подлежат лицата, които работят в пограничната зона и се завръщат в рамките на 24 часа, но те трябва да представят документ за работа. От водачите на товарни автомобили се изисква само попълнен формуляр за пътуване и получен QR код.

От МВР предупреждават, че на ГКПП „Маказа“ в двете посоки денонощно могат да преминават само товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки, с един водач с QR код, получен не по-късно от 24 часа. За излизане от Гърция пътници ще бъдат допускани само от 7 до 23 часа.

През ГКПП „Капитан Петко войвода“, ГКПП „Илинден“, ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства.

На границата с Румъния трафикът е интензивен на ГКПП „Видин'' на изход за товарни автомобили.  Отпада изискването за PCR тест на български граждани, влизащи в Румъния.

Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските „Кайнарджа" и „Крушари".

Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през ГКПП „Русе" и ГКПП „Видин". Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

На границата с Република Сърбия трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Сръбските гранични власти не изискват PCR тест от влизащите в Сърбия български граждани.

На ГКПП „Гюешево" на границата с Република Северна Македония е преустановено пропускането на превозни средства в двете посоки, поради лоши метеорологични условия. Иначе българските граждани могат да пътуват до Република Северна Македония без ограничения.

На границата с Република Турция трафикът е интензивен на ГКПП „Лесово'' на изход за товарни автомобили.

Всички пътници, влизащи в Турция, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването. Тази мярка ще се прилага до 1 март. Изискванията за тест не се отнасят за децата до 6-годишна възраст и за шофьорите на товарни автомобили.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки