Вече десет години отлежава решение да се изгради паметник на Иван Вазов в Алеята на възрожденците в Бургас


Вече десет години отлежава решение да се изгради паметник на Иван Вазов в Алеята на възрожденците в Бургас
15 Февруари 2021, Понеделник


Съветниците от НФСБ в бургаския Общински съвет настояват Патриархът на българската литература да бъде достойно почетен с мемориал в Приморския парк 

Автор: Десант

Безспорни са заслугите на големия български поет и писател Иван Вазов за развитието на българската литература. Малко известен факт е, че в началото на юни 1921 г., придружен от сестра си Въла, той е посетил Бургас, където е бил радушно посрещнат от местните жители.

На 9 юни той се разходил с катер из Бургаския залив. Впечатленията от това пътуване изразил в пътеписа „По вълните на Черно море”, който е и последното литературно произведение, създадено от Патриарха на българската литература.

На 22 септември 2021 г. се навършват 100 години от неговата смърт. По този повод общинските съветници от НФСБ в Бургас – Милен Ненчев и Боян Дяков, припомнят едно неизпълнено и до днес решение на бургаския Общински съвет, взето преди повече от 10 години. 

На заседание, проведено на 24 юни 2010 г., Общински съвет Бургас по т. 12 от дневния ред приема решение, с което възлага на кмета на Община Бургас да предвиди финансови средства при актуализацията на бюджета си за 2011 г. за предприемане на всички необходими действия за проектиране и изграждане на бюст-паметник на големия български писател в т.нар. Алея на възрожденците в Приморския парк.

Сега патриотите от НФСБ внесоха докладна записка, с която припомнят това решение и настояват паметникът да бъде изграден, като необходимите за тожва финансови средства да бъдат заложени в бюджета на Община Бургас за 2021 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки