Михалаки Георгиев издава първия български гимназиален учебник по ботаника


Михалаки Георгиев издава първия български гимназиален учебник по ботаника
12 Февруари 2021, Петък


На 14 февруари се навършват 105 години от смъртта на именития възрожденец

Автор: Атанас Коев

На 23 август 1854 г. в крайдунавския град Видин се ражда един от големите български възрожденци Михалаки Георгиев. Неговият баща е от богатите хора на града, занимаващ се с кожухарство и скотовъдство. Твърде рано момчето остава сирак и през 1869 г. заминава да учи в чешкия град Табор, където завършва земеделско-индустриално училище.

Завърнал се от странство, младежът учителства в родния си град за известно време (1874-1878г.). Той развива широка просветна и обществена дейност, като печата статии по стопански въпроси във вестник „Право“ и в списанията „Читалище“ и „Ступан“.

В навечерието на Руско-турската война (1877-1878 г.) Михалаки Георгиев сътрудничи на руското разузнаване, като предава план на Видинската крепост, а също стопански и военни сведения, давайки по този начин своя принос за освобождението на България от турско робство.

Във вече свободната си родина за известно време е чиновник, а от 1880 г. учителствува отново в Лом и в София. През това време той подготвя и издава първия български гимназиален учебник по ботаника.

От 1884 г. Георгиев окончателно се отдава на стопанска, обществено-политическа и културно-просветна дейност. В периода 1884-1893 г. е началник на отделение в Министерството на обществените сгради, земеделието и търговията, където се изявява като един от организаторите на земеделското образование в България. През 1892 г. е назначен за председател на Комисията на първото българско земеделско-промишлено изложение в Пловдив.

В редица статии по стопански въпроси Михалаки Георгиев се застъпва за модернизиране на българското земеделие и за развитие на промишлеността у нас. Той редактира списание „Домакин“, в което публикува материали в същата насока.

През 1894-1899 г. видинският възрожденец е назначен за дипломатически представител на Княжество България във Виена и Белград.

Завърнал се в България, започва да издава вестник „Балканска трибуна“, където открито критикува монарха за управлението му. Това става причина за многократни конфискации на отделни броеве и за няколкократни затваряния на Георгиев в Черната джамия.

След като най-накрая вестникът е спрян окончателно, той се оттегля от активна политическа дейност и хвърля всичките си сили на културния фронт, ставайки един от основателите на дружество „Славянска беседа“ на „Физико-медицинското общество“ и на „Българското земеделско дружество“.

Поддържа тесни връзки с проф. Димитър Шишманов и Иван Вазов. От 1884 г. е избран за редовен член на БДК (дн. БАН).

През 1890 г. излизат първите разкази на Михалаки Георгиев, отпечатани в списание „Денница“. В тях са отразени впечатленията му от току-що отминалата Сръбско-българска война.

В следващите творби видинският белетрист отразява предимно живота на българското село от края на XIX век. Воден от желанието да се слее напълно с героите той създава разказите си на видински диалект.

Творбите му са със социална насоченост и предизвикват недоволството на властниците. Така например в разказа „С тебешир и въглен“ авторът налага мнението си, че само богатите и насилниците могат да извлекат полза от създадените форми на държавно управление, нещо твърде актуално и днес.

Постепенно възрожденецът стига до пълно разочарование от съществуващата политическа действителност в България, като в творбата „Три срещи“ дори възкликва огорчен „Рози садихме, а само тръни поникнаха“.

Особено го отвращават партизанщината в политиката, алчността на държавниците ни за материални облаги и потъпкването на законите и морала от тях. На всичко това той се опитва да противопостави мъдростта и нравствеността на народа ни въплатени според него в „патриархалната задруга“ (разказът „Рада“).

Творбите на Михалаки Георгиев са публикувани в списанията „Мисъл“, „Български преглед“, „Летописи“, „Българска сбирка“ и в „Църковен вестник“, като псевдонима, под който излизат произведенията му, е Хаджи Мирзабей.

Същевременно видинският творец написва либрето за операта „Тахир беговица“.

Творчеството на този виден българин е с остра обществено-социална насоченост, а в разказите му винаги има ясно изразена морална поука. Събитията и образите са разкрити постепенно и нямат сложни сюжетни постройки, действието е забавено от редица подробности и отклонения, характерни за народния разказвач, като езикът притежава образността на народната реч.

Всичко това прави неговите произведения лесни за четене, като те са твърде актуални и значими днес.

Михалаки Георгиев умира на 14 февруари 1916 г. и е погребан в София. Тази година отбелязваме 105 години от неговата смърт.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки