Съратникът на Левски Иван Атанасов е един от участниците в Съединението


Съратникът на Левски Иван Атанасов е един от участниците в Съединението
Дейци на БРТЦК в Пловдив, лятото на 1885 г. Иван Атанасов е сред седналите (вторият от дясно наляво). Снимка: Димитър Кавра
09 Февруари 2021, Вторник


На 13 февруари се навършват 120 години от смъртта на този виден деец на национално-революционното ни движение

Автор: Атанас Коев

На 13 февруари се навършват 120 години от смъртта на Иван Атанасов-Арабаджията – виден деец на национално-революционното ни движение, сподвижник и другар на Апостола на свободата Васил Левски. Той е деен участник в Априлското въстание през 1876 г. и в Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Бъдещият бунтар е роден в село Каратопрак (дн. с. Чернозем), Пловдивско, през  1830 г. в патриотично и родолюбиво българско семейство. През 1865 г. се прехвърля да живее в пловдивското село Царацорово, където започва да се занимава с арабаджийство (коларство). Заради своя занаят получава прозвището Арабаджията, с което става известен сред нашите революционни дейци. Поради своята сръчнаст и умения бързо напредва в занаята и придобива добро за времето си състояние.


Иван Атанасов

Революционната си дейност Иван Атанасов започва като близък сподвижник на Васил Левски. Той укрива често Апостола в своя дом и го придружава при обиколките му за изграждането на революциони комитети в Пловдиския край. Заедно с това Арабаджията изпълнява редица отговорни задачи, възлагани му от Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Видният наш революционен деец особенно тежко преживява залавянето и гибелта на Ленски, но въпреки тежката загуба продължава вярно и всеотдайно да служи на революционното дело, целящо освобождаването на България от османско владичество.

Арабаджията се включва активно в подготовката на Априлското въстание. Като член на честния революционен комитет в село Царацорово присъства на историческото събрание, провело се в местността Оборище, където е решено кога да се вдигне бунта в Панагюрския революционен окръг.

След преждевременното избухване на Априлското въстание поради предателство, Иван Атанасов сформира чета от въстаници в село Царацорово, с която води няколко тежки сражения с турския башибозук.

При потушаването на бунта видният революционер е заловен и в продължение на няколко месеца е подложен на нечовешки мъчения и издевателста, за да издаде другарите си. Той обаче не проронва нито дума, като накрая е освободен от тъмницата поради липса на доказателства.


Фотография, заснета вероятно в София след 1880 г. Арабаджията (крайтияг в ляво) е сред арестуваните въстаници след потушаването на Априлското въстание

След Освобождението на България от османско владичество Иван Атанасов се изявява като един от най-актвните наши борци против разпокъсването на страната ни, наложено от решенията на Берлинския конгрес.

Без въобще да се замисля той веднага се включва в започналата подготовка за съединение на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 г. Атанасов взема дейно участие в самия съединистки акт, като организира и оглавява малка чета в помощ на съединистите.

Заради голямата народополезна дейност видният български революционен деец е избиран последователно за народен представител в Четвъртото, Петото и Шестото Обикновенни Народни събрания, където продължава да работи неуморно за благато на народа ни.

Иван Атанасов умира на 13 февруари 1901 г., като е погребан по подобаващ начин за големите му заслуги за освобождението на страната ни от турско робство, както и за Съединението на Княжество България с Източна Румелия. С дейността си като революционер той оставя трайно диря във възрожденската ни история и в първите години на младата българска държава.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки