НФСБ с инициатива за издигане в Добрич на паметник на „живата торпила" кап. Димитър Списаревски


НФСБ с инициатива за издигане в Добрич на паметник на „живата торпила" кап. Димитър Списаревски
09 Февруари 2021, Вторник


При бомбардировките над София по време на Втората световна война летецът се врязва в американски бомбардировач и двата самолета падат край Долни Пасарел

Автор: Десант

НФСБ инициира издигането на паметник на големия родолюбец и храбър български офицер – кап. Димитър Списаревски в Добрич. Това съобщиха на пресконференция в добруджанския град днес народният представител от патриотичната партия Георги Александров и общинският съветник  Милена Георгиева.

Димитър Списаревски остава в историята на бойната авиация като първия български пилот-жива торпила. При бомбардировките над София по време на Втората световна война летецът се врязва в американски бомбардировач и двата самолета падат край Долни Пасарел. Загива, но спасява от гибел много мирни столичани.  Посмъртно е награден с орден „За Храброст“ и произведен в по-горно звание – „капитан“.

Димитър Списаревски е роден в Добрич, но още като дете той и семейството му са принудително изселени заради проявите им на българщина, несъвместими с желанието на румънската администрация за асимилация на местното българско население. Макар да прекарва по-голямата част от живота си извън Добрич, Димитър Списаревски винаги с гордост се заявява като българин, добруджанец и добричлия.

Името на капитан Списаревски умишлено е "изтикано" от историята след 1944 г. и героят е незаслужено забравен, посочи днес Георги Александров. Към момента в Добрич няма паметник на големият родолюбец и храбър български офицер. Поставена е само паметна плоча, което според нас е крайно недостатъчно за герой, отдал доброволно живота си в защита на българския народ, добави Александров.

Предстои да бъде учреден Инициативен комитет за изграждането на паметника, след като народните представители от НФСБ Йордан Апостолов и Георги Александров поставиха въпроса. Обсъжда се къде да бъде поставен мемориалът – решението предстои да вземе Общинският съвет в Добрич.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки