Пороците на българите влизат в Националния политехнически музей


Пороците на българите влизат в Националния политехнически музей
Снимка: НПТМ
08 Февруари 2021, Понеделник


Изложба представя три тематични колекции: „Захар, кафе & сие“, „Тютюн, енфие & сие“ и „Алкохол & Амбалаж“, посветени на едни от най-разпространените човешки изкушения

Автор: Десант

На 11 февруари от 11:00 ч. в Националния политехнически музей ще бъде открита любопитна гостуваща изложба. Под общото наименование „Пороците“, екипът на Исторически музей – Горна Оряховица е подготвил за представяне три тематични колекции: „Захар, кафе & сие“, „Тютюн, енфие & сие“ и „Алкохол & Амбалаж“, посветени на едни от най-разпространените човешки изкушения.

„Захар, кафе & сие“ разказва историята на захарта и сладките изкушения. Показани са множество уреди и приспособления за мелене, печене, съхранение и консумация на чай и кафе.

„Тютюн, енфие & сие“ проследява навлизането на тютюна по нашите земи, както и различните начини за употреба му - дъвчене, смъркане и пушене. Любопитно е и разнообразието от табакери, запалки и кибрити.

Третата част, наречена „Алкохол & Амбалаж“, в допълнение към предишните представя всевъзможни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби, мострени етикети от началото на миналия век, реклами на бира и/или кръчмарски сюжети и др.

Особен акцент в изложбата са специално извадените от фондовете на НПТМ емблематични експонати от „Дворцовата колекция“. Най-атрактивна е луксозната кутия за папироси, подарена на княз Фердинанд от „Д. Ставридис & Сие“ (собственик на известното пловдивско предприятие „Тютюнева работница Орел“ ) - за спомен от деня на официалното откриване на първото Пловдивско изложение.



Не по-малко интересно е и Сребърното етюи за папироси – дар за цар Фердинанд от Безименното акционерно дружество на Съединените тютюневи фабрики (Пловдив-Шумен-Русе-Варна) по повод 25-годишнината от възшествието му на българския престол, 1912 г.

Изложбата се открива в „Седмицата на брака“ в България. Националният политехнически музей за поредна година се включва в тази инициатива. По този повод - на 11 февруари след 11:00 ч. посещението в експозицията ще бъде със свободен вход.

С оглед на пандемичната обстановка, посещенията в музея се осъществяват контролирано и при спазване на всички необходими мерки.

Гостуващата изложба ще може да се види до края на май 2021 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки