Проф. Кантарджиев: Най-добрият имунитет се придобива след преболедуване


Проф. Кантарджиев: Най-добрият имунитет се придобива след преболедуване
05 Февруари 2021, Петък


Британският вариант на коронавируса е по-прилепчив и заразява след 5 минути

Автор: Десант

Най-добрият имунитет срещу всички антигенни компоненти на коронавируса се придобива след преболедуване. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) пред bTV.

По думите му британският вариант на коронавируса е по-прилепчив. Досега при разстояние от 1,5 метра е можело вируса да се хване за 15 минути, а при британския това ставало за 5.

„Говори се, че антителата намаляват. Те винаги намаляват в човешкия организъм, но при следващата среща с вируса, още на втория-третия ден, ще има огромно количество антитела“, каза епидемиологът.

Кантарджиев обяви, че за добър стаден имунитет може да се говори, когато 70% са ваксинираните и придобилите защита след проболедуване.

Той напомни, че във все повече области на страната има увеличаване на заболеваеомстта и призова да се спазват мерките – дистанция, правилно носене на маските и най-вече да се избягват събирания в затворени пространства. В противен случай, трета вълна на коронавируса ни очаква до две-три седмици, предупреди Кантарджиев.

По думите му засега болниците имат капацитет за пациенти с COVID-19, като най-натоварени са тези в Бургас, Сливен и Кюстендил.

Относно маските проф. Кантарджив препоръча на закрити обществени места да не се използват маски с клапа, защото така не пазим околните. Най-сигурни са маските FFP2, следвани от хирургическите и най-малка защита дават тези от плат, напомни епидемиологът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки