Вход свободен в Историческия музей в Бургас за освобождението на града


Вход свободен в Историческия музей в Бургас за освобождението на града
04 Февруари 2021, Четвъртък


Изложбата „Пътят към свободата“ е посветена на 143 години от Освобождението на Бургас и региона от османско владичество и представя интересни моменти от този период

Автор: Десант

На 6 февруари Бургас ще отбележи 143 години от Освобождението си от османско иго. Тържествата започват в 11,00 часа на площад „Атанас Сиреков“ с ритуал по издигане на флаговете на България, Европейския съюз и Община Бургас.



След края на церемонията ще бъде отслужен благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас.

След ритуала паметта на освободителите ще бъде почетена с поднасяне на цветя пред Паметника на руските освободители, Паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов на ул. „Лермонтов“ №15 и при Паметника на руския лазарет в Морската градина.

По повод 6 февруари изложбата „Пътят към свободата“ в Регионалния исторически музей ще посреща посетители при свободен вход. Тя е посветена на 143 години от Освобождението на Бургас и региона от османско владичество и представя интересни моменти от този период.

Изготвянето на фотодокументалните табла е инициатива на бургаския музей. В експозицията са включени текстове, документи, снимки и гравюри, проследяващи хода на историческите събития, довели до 3 март 1878 г.

Под формата на своеобразен разказ музейната изложба дава представа за обстановката в Бургаския регион в навечерието на войната, революционните настроения тук и изявените личности, свързани с тях.

Отделено е подобаващо място на полковник Лермонтов и временното руско управление, установяването на административен порядък и нормализиране на живота в крайморското селище.

Изложбата „Пътят към свободата“ е подредена в Историческия музей на ул. „Лермонтов“ 31 и е включена в програмата на Община Бургас за честване на 6 февруари.

Работното време на музея е от вторник до събота, от 9,00 до 17,00 часа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки