Стартира програма „ПостКовид“ за пациенти, преболедували коронавирус


Стартира програма „ПостКовид“ за пациенти, преболедували коронавирус
Снимка: БГНЕС
03 Февруари 2021, Сряда


Предвижда се в нейните рамки пациентите да получат безплатни прегледи

Автор: Десант

Програма „ПостКовид“, насочена към пациенти, преболедували коронавирусната инфекция, започва да работи от 8 февруари. Това каза пред журналисти проф. Борис Богов, директор на Александровска болнца, по чиято инициатива е изработена програмата.

Предвижда се в нейните рамки пациентите да получат безплатни прегледи, а при нужда и по-задълбочени изследания, както и възможност за престой в санаториум, обясни проф. Богов.

Всички, преболедували инфекцията и лекувани в която и да е болница, без значение дали инфекцията е преминала без симптоми, ще могат да се възползват от програмата, уточни професорът.

Програмата е безплатна и прегледите и консултациите ще се извършват след предварително записване. Желаещите да се възползват трябва да бъдат насочени от личен лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница.

Пациентите ще могат да се възползват от 13 лечебни заведения за рехабилитация. По думите на проф. Богов не по-малко от 30 на сто от преболедувалите биха имали нужда от престой в болница за рехабилитация.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че целта е чрез програмата да се помогне на преболедувалите пациенти, които чувстват дискомфорт след инфекцията. Ще се използват възможностите и на телемедицината, като пациентите в санаториумите да бъдат проследявани от лекарите в Александровска болница, обясни той.

До края на месеца ще се уточни начинът на финансиране на програмата, като е възможно за нея да бъде създадена специална клинична пътека, допълни още министър Ангелов.

По думите му другият вариант е да се осигури финансиране чрез специална национална програма. Предстои обсъждане на възможностите за финансиране, добави още той. Стойността на един леглоден е 85 лв., а курсът на лечение ще бъде 10 дни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки