Коронавирусът измести грипа


Коронавирусът измести грипа
28 Януари 2021, Четвъртък


Имунитетът обаче, който се получава след преболедуването на Ковид-19 коронавируса, е нетраен, предупреди доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести

Автор: Десант

Ковид-19 измести грипа. Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ лабораторията по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести, пред bTV.

По думите й този процес се е наблюдавал по време на зимния период в Австралия. Там циркулацията на грип е била десет пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Тя обясни, че все още не е ясно дали ще бъдат създадени различни ваксини за различните разновидности на вируса.

„Единственият начин за постигане на колективен имунитет е ваксинацията. При преболедуване се получава в голяма част от населението, но той трае „от ден до пладне“, защото постоянно се раждат нови хора, които са податливи на вируса“, каза още експертът.

„Характерното за коронавирусите е, че при тях не се образува траен имунитет и са възможни нови инфекции след определен период“, заяви вирусологът и допълни, че идеята за ограничения в пътуването, ако човек е без ваксина, е трудно осъществима, защото при скоро преболедувалите не се препоръчва поставянето на доза.

Според нея имунитетът при всеки е индивидуален и не може да се каже конкретно след колко време трябва преболедувал човек да се ваксинира.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки