Кладенци и навеси ще се правят без разрешение за строеж


Кладенци и навеси ще се правят без разрешение за строеж
Снимката е илюстративна
28 Януари 2021, Четвъртък


Вижте какво предвиждат още гласувани промени в Закона за устройство на територията

Автор: Десант

Вчера в парламента бяха гласувани промени в Закона за устройство на територията, които създават по-строги правила в полза на спокойствието на хората, живеещи в общността на дадено населено място и в същото време осигуряват административни облекчения за битови подобрения във вече урегулирани терени. Улеснява се и бизнесът с търговия на открито.

Всички тези промени, които са колективна работа на МРРБ, МС и Комисията по регионална политика, са съгласувани с браншовите и професионалните организации, предприемачите, общините и строителния контрол. Те са изцяло в полза на хората и ще подобрят както средата за живот на всеки български гражданин, така и ще подпомогнат работата на бизнеса.

Законът прави промени в следните основни направления:

По-строги правила в полза на общността:

- Ограничава се възможността да се строи по-високо от допустимото във вилните зони, зоните за ниско застрояване, и зона „А“ и зона „Б“ по Черноморското крайбрежие. Там често се появяваха сгради по 4 или 5 етажа, характерни за средно, а не ниско застрояване - сега тази практика ще се прекрати и ще съхраним средата за живеене.

- Няма да се допуска въвеждане в експлоатация на сгради без изградена инфраструктура.

- Спира се порочната практика ателиетата да бъдат записвани като помещения, в които не се живее, а впоследствие да се ползват като жилища.

Облекчения:

- Облекчават се условията за извършване на търговия на открито (чрез щандове, колички, грилове и хладилни витрини, щендери и др.) върху общинска собственост с разрешение на кмета на общината.

- Облекчават се собствениците на имоти при промяна на предназначението на сграда без извършване на строителни и монтажни работи. Досега за да превърнеш магазинът си в офис например, трябваше да платиш на проектанти по всички специалности и да чакаш месеци.

- При облекчени условия (без проект) се издава разрешение за строеж и за реконструкция и основен ремонт на покриви и постройки на допълващото застрояване – селскостопански и други обслужващи сгради (плевни, обори, летни кухни, гаражи, кочини и кокошарници).

- Отпада изискването за разрешение за строеж на кладенци, навеси, чешми, септични ями и временни тоалетни и леки постройки за инвентар и отоплителни материали.

- В полза на земеделските производители се намаляват изискванията за изграждане на оранжерии с площ от 200 кв. до 1000 кв. м., включително парници с временна конструкция.

- Създава се единен публичен регистър по устройството на територията (електронен) към МРРБ, който да обедини във себе си всички регистри, водени от МРРБ, ДНСК и областните и общински административни органи.

Към настоящия момент голяма част от тези регистри на са дигитализирани, достъпът до тях е ограничен и административно затруднен, което създава пречки за бизнеса и гражданите. Ще се улесни достъпът до информация и документация, необходима за извършване на съответната административна услуга, което ще облекчи както гражданите и бизнеса, така и самата администрация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки