Черница, която помни Вазов и Караджата, стана „Дърво с корен" за 2020 г.


Черница, която помни Вазов и Караджата, стана „Дърво с корен" за 2020 г.
Снимки: Hunt On Photos Studio и Мухарем Алиосман
26 Януари 2021, Вторник


Тя ще представи страната ни в конкурса "Европейско дърво на годината 2021"

Автор: Десант

Старата черница в центъра на Велики Преслав, извисяваща се в градинката срещу Районния съд в старопрестолния град стана носител на титлата "Дърво с корен" за 2020 г.

От Фондация "Екообщност" посочват, че близо 450 години черницата е безмълвен свидетел на мъки и радост. Помни Левски, Караджата, посрещането на Иван Вазов.

През турско време местната кръчма в Преслав се намирала точно срещу конака. А в двора й растяла тази черница. Според някои предания дървото е засадено там от самия Мидхат паша.

В сборника „Преславски легенди” на Йордан Станев е описано преминаването на Стефан Караджа с неколцина хайдути през Преслав по път за Котленския Балкан. Тогава войводата не само че успява с хитрост да се спаси от преследващия го Али Ефенди, началник на вилаета Ески Стамбул (старата столица Преслав), а и го прави за смях пред аскерите му и цялото население, като отсяда във въпросната кръчма с черницата срещу самия конак.

След преживяното унижение, ядосаният валия нарежда градът да бъде обсаден от войска, а всеки заловен хайдутин и борец срещу османската власт „…да бъде обесен на тази стара черница… Зимната виелица бе засипала следите на четниците. Слънцето едва си пробиваше път през тъмните облаци. Последните му лъчи огряваха върховете на старата черница и се скриваха зад Стара планина.”

През 1900 г., след кратък престой в Търново, Иван Вазов потеглил с влак за Преслав. По спомени на възрастни преславяни, посрещането на Патриарха на българската литература се състояло  под тази черница, в двора на кръчмата кафене, тогава собственост на Ченьо Жеков.

Докато пиели каймаклията кафе и хапвали бяло сладко, там непрестанно се трупали любопитни граждани, пристигали ученици и учители. На мястото, където е станало посрещането на госта, днес има поставен гранитен паметен знак.



Старата черница стана победител и в допълнителната категория "Вековните дървета говорят". За първи път в 11-годишната история на инициативата едно и също дърво печели и в двете категории.

Предстои специалисти от „Асоциация на арбористите в България" да извършат експертен оглед на дървото през пролетта и да изготвят препоръки за евентуални мерки за подобряване на състоянието му.

На второ и трето място в категория "Дърво с корен" са класирани бялата черница от кърджалийското село Звиница и буешкият дъб от с. Петрелик, общ. Хаджи Димово.


Черницата в с. Звиница

С победата си Старата черница във Велики Преслав автоматично става финалист в конкурса "Европейско дърво на годината 2021". Тя ще представи страната ни в започващия на 1 февруари международен конкурс. Тази година в него ще се включат общо 14 държави, като гласуването ще се проведе онлайн на www.treeoftheyear.org между 1 и 28 февруари 2021.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки