И бургаските архитекти се обявиха против подземния паркинг в центъра на Бургас


И бургаските архитекти се обявиха против подземния паркинг в центъра на Бургас
25 Януари 2021, Понеделник


Те са категорични, че намерението за изграждане на съоръжението под хотел „България" и градинката до него противоречи на закона

Автор: Десант

Регионалната колегия на Камарата на архитектите се обяви официално срещу проекта за изграждане на подземен паркинг до хотел „България“ в Бургас. От организацията са категорични, че подобна инициатива не е обществено необходима и реализирането на гореописания проект, предхождано от допускане на изменение и промяна на действащия към момента устройствен план, противоречи на разпоредбите на няколко члена от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

От КАБ-Бургас посочват, че съгласно, чл. 62а., ал. 1 от ЗУТ (Нов - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27 юли 2007 г.): Не може да се променя предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии, реализирани съгласно предвижданията на устройствените планове. А също и, че съгласно, чл. 62, ал. 2 от ЗУТ: Озеленените площи, които представляват публична собственост, не могат да бъдат продавани, преотстъпвани и обременявани с вещни тежести, както и да бъдат използвани за други цели.

Като зелени площи за широко обществено ползване всички съществуващи градини и скверове са публична собственост и са особено важни за архитектурно художествения силует на урбанизираната среда.

Най значимите такива обекти в Бургас са: Борисовата градина, площад „Тройката”, скверовете пред хотел България, градинката на улиците „Мария Луиза” и „Фердинандова”, новия парк „Изток”, градина в кв. ”Победа”, градина „Акациите”, градина „Хоризонт”, градина „Лазур” - изтъкват от браншовото дружество на архитектите. 

От там категорично отхвърлят варианти на изграждане на подземна или надземна инфраструктура за паркиране на автомобили в зоната на тази градска градина, с оглед нейното важно значение в структурата на пешеходна зона в центъра на града.

Очакваното бъдещо продължение на пешеходната зона по ул. „Александровска“ в посока на пристанището, чрез новите планирани обществени пространства, утвърждава и задължава съхранението и развиването на градината като важен композиционен акцент в центъра на града, посочват още от бургаската организация на КАБ.

„Проблемите в централните градски зони с паркирането на автомобили са известни и за тяхното решение следва да се подхожда комплексно. Предложенията за увеличаване капацитета за паркиране в центъра трябва да съдържат и доказателства за наличие на достатъчна проводимост на обслужващите улици и кръстовища и да не влошават параметрите на средата с прекомерен автомобилен трафик. Не са представени проучвания за трафика в района, за влиянието на едно такова съоръжение върху натоварването на трафика и прилежащите жилищни зони" - отбелязват още бургаските архитекти.

И акцентират върху това, че градината до хотел „България“ попада в пресечната точка на двата основни за града групови паметника на културата - улиците „Александровска“, „Алеко Богориди“, която зона е наситена и с единични културни ценности и е една от най-съхранените.

„В историческите места в Европа повсеместно се ограничава автомобилното движение. Автомобилите се отдалечават максимално от старите градски центрове, а тук се случва точно обратното" - изтъкват още от КАБ-Бургас по повод намерението на новия собственик на знаковия за морския град хотел „България" да направи подземен паркинг под сградата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки