За първи път в България: Отстраниха на дете цяла бедрена кост и поставиха на нейно чясто модулна мегапротеза


За първи път в България: Отстраниха на дете цяла бедрена кост и поставиха на нейно чясто модулна мегапротеза
25 Януари 2021, Понеделник


13-годишната Райна Т. от Пловдивско със страховитата диагноза Сарком на Юинг, обхващащ лявото бедро по цялото протежение 

Автор: Десант

Две седмици след уникална операция в Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня 13-годишната Райна Т. от Пловдивско може отново да ходи.

Момичето постъпва в ортопедичната болница със страховитата диагноза Сарком на Юинг, обхващащ лявото бедро по цялото протежение. След проведена предоперативна химиотерапия в Детската онкохематология в Пловдив екип на Клиниката по ортопедия извършва премахване на тумора с цялата бедрена кост и заместване на дефекта с модулна мегапротеза, включваща бедрено стебло, ендопротези на тазобедрената и коленната стави.


Операцията бе извършена за първи път у нас на дете от изцяло български екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, гл. асистент в Клиниката по костна патология и обща ортопедия в болницата.

„Това бе злокачествен тумор, обхванал меките тъкани на лявото бедро като маншон, обяснява д-р Патриков. Момичето бе изпратено отново при нас от Пловдив, където бе преминало подготовка за операцията с химиотерапия. За да бъде отстранен изцяло туморът, се наложи цялата бедрена кост да бъде премахната през коленната и тазобедрената стави. За това, че туморът е бил изключително близо до магистралните съдове, хранещи крайника, се наложи в екипа да бъде включен и съдов хирург. Това е специалистът от отделението по съдова хирургия към болница „Света Екатерина“ д-р Николай Величков.“

Операцията е продължила около 4 часа и половина.

„Отстранихме цялата бедрена кост и извършихме реконструкция с туморна модулна ендопротеза, изработена в Германия", обяснява д-р Патриков.

"Протезата е бутикова, поръчана и изработена, съобразно размерите на костите на пациентката. Тази модулност позволява и по-късно във времето при необходимост да се подменят модулите. Защото пациентката е на 13 години и се предполага, че има още 1-2 години растеж на костта. Така че, ако в процеса на израстване оперираният крак изостане по дължина от другия, ще има възможност да бъде уеднаквен с подмяна на един от поставените по средата модули.

Важна роля в случая имаше предоперативната химиотерапия, проведена в детската онкохематология в Пловдив, чиито специалисти бяха в непрекъснат контакт с нас, за да проследяваме как реагира туморът на химиотерапията. След операцията отново бе изследвана степента на некроза и хистологичното изследване показа пълна некроза след химиотерапията“, допълва той.

Дванайсет дни след интервенцията момичето продължава раздвижване от терапевтите на болницата и ще продължи със следоперативна химиотерапия по установения протокол.

„Очакваме пациентката да води нормален начин на живот, без големи натоварвания на оперирания крайник, със задоволителен обем на движенията в тазобедрената и коленната стави“, каза д-р Патриков.

„Уникалното в случая е, че за пръв път в България операцията на дете бе извършена от изцяло български екип лекари, обяснява д-р Валентин Ангелов, директор на болницата. По-рано такава интервенция е правена в друга болница на по-възрастен пациент под ръководството на словенски хирург.“

В оперативния екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, са лекарите Иво Димитров, Светослав Славчев, Петко Пейневски и съдовият хирург от „Св. Екатерина“ д-р Николай Величков.
Стойността на протезата от 37 700 лв. изцяло е поета от Здравната каса. Това, че операцията се прави в България спестява разходите за пътуване на придружител извън страната, за престоя му в чужбина, за хонорар на лекарите там, които досега са се поемали също от Здравната каса.

През месец май миналата година същият екип на УСБАЛО в Горна баня под ръководството на д-р Патриков извърши друга уникална за България операция на 12-годишно момче със зловещата диагноза Сарком на Юинг.

Туморът се намираше в костния мозък на бедрото, което наложи отстраняването на тази част от бедрената кост, която участва в движението на коленната става и заместена с модулна протеза с възможности да се удължава.


В категории: Новини , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Таня Йорданова
25.01.2021 19:21:33
0
0
Поклон !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки