Планински спасители: В Пирин е много опасно - лавинната обстановка в планините продължава да е сложна


Планински спасители: В Пирин е много опасно - лавинната обстановка в планините продължава да е сложна
Снимка: ПСС
25 Януари 2021, Понеделник


При инцидент в неделя над Банско загина 18-годишният скиор Бoриcлaв Гaрибoв

Автор: Десант

В момента в Пирин е много опасно. Това предупреди по време на брифинг тази сутрин директорът на ПСС към Българския червен кръст Емил Нешев. 

Той се спря подробно на инцидента в неделя, при който над Банско загина 18-годишният скиор Бoриcлaв Гaрибoв. Състезателят oт нaциoнaлния oтбoр нa Бългaрия пo фрийрaйд бе пометен от лавина пoд връх Тoдoркa и по мнението на спасителите, не е имал шанс да оцелее.

Информацията за затрупан от лавина човек е подадена в спасителната служба в 11:28 ч. на 24 януари. Спасителите са стигнали на мястото за по-малко от 10 минути, но за съжаление констатират само смъртта на младежа. Инцидентът се случва в долната част на улея, където имало огромно навяване. 

„В тази ситуация не е имало шанс скиорът да оцелее, защото откъсването на лавината е било с фронт 150 м, дебелината на снежната покривка е между 50 и 20 см, ходът на лавината е била около километър", обясни големината на бедствието шефът на ПСС към БЧК.

Той уточни, че има индикации, че в района е лавиноопасно, и хората трябва да са много предпазливи и да не се поддават на емоции и фрийрайд. Точно тази зона е забранен такъв тип дейност", добави Нешев.

Във вчерашния неделен ден е имало още един инцидент в Банско с откъсната лавина. За късмет се е разминало без инциденти.

От Планинската спасителна служба изтъкват, че в последните няколко дни е имало изключително много информация за сложната лавинна обстановка. Спасителите обръщат внимание, че подценяването на условията в планината е една от най-честите грешки, които могат да доведат до много тежки инциденти, понякога и с фатален край.

От ПСС при БЧК предупреждават, че лавинната обстановка в планините продължава да е сложна и препоръчват да не се предприемат рискови излизания извън маркираните ски писти и зимни туристически маршрути.

Междувременно тази сутрин бе свалена контролирано с оръдия най-голямата лавина в Пирин - Палашица, в близост до ски пистите над Банско. При падането й преди години снегът достигна до някои от помощните сгради на Бъндеришка поляна, припомнят от „24 часа".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки