Ще премахват 4 незаконни обекти край хотел „Аглика“ на Божков


Ще премахват 4 незаконни обекти край хотел „Аглика“ на Божков
21 Януари 2021, Четвъртък


Бившата резиденция на Тодор Живков се намира на територията на природен парк „Витоша“



Автор: Десант

Направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична община издаде нови 4 заповеди за премахване на незаконни обекти, които се намират около хотел „Аглика“ на територията на природен парк „Витоша“.

Собственик на бившата резиденция на Тодор Живков днес е Васил Божков.

Установените незаконни строежи са: сграда за обслужващ персонал, едноетажна сграда за КПП, гараж и метална бариера. Заповедите по реда на чл. 225а от ЗУТ са връчени.

Направление „Архитектура и градоустройство“ извършва проверки за законосъобразността и техническото състояние на 17 строежа на територията на парк „Витоша“ в изпълнение на разпореждане от Върховна административна прокуратура.

За строеж: „прилежаща сграда“ към ГД „Брезовица“ са предприети действия по реда на чл. 195 и чл. 196 от ЗУТ и е издадена заповед за премахване. Към момента индивидуалния административен акт е в процедура по обявяване.

За изградена ограда, неподходяща по местоположение, са предприети действия по реда на чл. 195 и чл. 196 от ЗУТ от постояннодействащата комисия към НАГ-СО. На 14.01.2020г. е извършен оглед на място, в присъствието на ТД „Държавно горско стопанство“ София, Изпълнителна агенция по горите – Дирекция „Природен парк“ Витоша. Към настоящия момент се изготвя протокол на комисията.

След влизане в сила на издадените заповеди, собствениците ще получат покана за доброволно премахване. В случай, че не бъдат изпълнени, Столична община ще пристъпи към действия по принудително премахване.

През миналата година в имота на хотел „Аглика“ (бивша резиденция на Тодор Живков) бяха установени още 3 незаконни строежа: едноетажна сграда, с прилежаща тераса и частичен полуподземен етаж-оранжерия, двуетажна офисна сграда, с гараж, складове два навеса и едноетажен склад.

Заповедите за премахване бяха обжалвани от собственика, като съдебните производства още не са приключили.

Цялостната проверка на природен парк „Витоша“ продължава и през настоящата година.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки