1000 души са се качили до паметника на Бузлуджа на 2 януари


1000 души са се качили до паметника на Бузлуджа на 2 януари
21 Януари 2021, Четвъртък


Чинията може да бъде разгледана само отвън. Търсят се пари за спасяването на мозайките от външния кръг

Автор: Десант

На 2 януари, в рамките само на деня близо 1000 души са се качили до паметника на Бузлуджа. В слънчевия януарски ден, стотици казанлъчани и гости на града отидоха да се полюбуват на красивата панорамна гледка и да разгледат, макар и само външно идеологически монумент, пише kazanlak.com.

Професионално видеонаблюдение дава възможността да се проследява външно и във вътрешната част на монумента с връзка в реално време. По този начин и екипът, извършващ консервация на мозайките, има възможността да извършва контрол и мониторинг на случващото се в паметника през зимата.



Медията припомня, че интернационален екип от специалисти извършиха аварийни и неотложни мерки за стабилизирането на мозайките във вътрешния кръг на монумента. Навес и поставяне на защитен плат, който пази мозаечните творби от метеорологичните условия, са част от проекта на арх. Дора Иванова и екипът й, финансиран с 60 000 долара от фондация „Гети”.

Тяхна следваща цел е спасяването на мозайките от външния кръг. За тази цел вече са извършени дейности за стабилизирането им, но от "Проект Бузлуджа"  се обръщат за помощ, за да изграденото на защитно покритие и над тях.

Необходимата сума е общо 64 000 лева или, иначе казано, по 4000 лева на мозаечен сектор.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки