Валери Симеонов: Рискът в ресторантите е по-малък, отколкото в училищата


Валери Симеонов: Рискът в ресторантите е по-малък, отколкото в училищата
21 Януари 2021, Четвъртък


Не виждам смисъл в това големите ученици да се връщат в класните стаи, а заведенията да продължават да стоят затворени, каза лидерът на НФСБ 

Автор: Десант

Не виждам смисъл в това на 4 февруари да бъдат върнати големите ученици от пети до 12-ти клас в училище, а да не бъдат отворени ресторантите и кафенетата. Това каза в „Денят започва“ по БНТ лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

„Винаги рискът е там, където има голямо струпване на хора, които общуват помежду си, но това в училищата по никакъв начин не мога да го свържа с разговорите в ресторантите, където обикновено ходят по-малко хора и сядат на отделни маси, няма контакт между отделните компании. Рискът там е по-малък, отколкото в училищата“, добави той.

"Трябва да се прецени какъв е риска от пренасяне на щама. Знаете, че децата са темпераментни, общуват непрекъснато", обясни Симеонов.

Той коментира и заплахите на собствениците на фитнес центровете, че в знак на протест ще отворят всички зали едновременно, ако исканията им не бъдат изпълнени.

„Нужен е диалог. Резултатът от тези заплахи и евентуалното отваряне на всички зали, ще доведе до адекватни мерки на управлението и до напълване на хазната с допълнителни приходи от глоби. Няма смисъл от това“, заяви лидерът на НФСБ.

"Резултатът от мерките е забележим – спаднаха смъртността и заболеваемостта. Няма лошо да се случи, ако се разреши на ресторантите и кафенетата да работят да 23:30 часа, но нощните заведения трябва да останат затворени, защото там рискът е много голям", добави той.

„Най-ощетеният бранш е този на ресторантьорите. По наше предложение бе намален данъка за бирата и виното, но хората не могат да се възползват, защото не работят", заяви Симеонов.

„Когато се вземат решения за ограничаване или освобождаване на определени браншове, трябва да се подходи съвсем прагматично и всяко решение да бъде подчинено на една желязна логика. Аз винаги съм бил привърженик на по-строгите ограничения“, сподели депутатът.

„Още на 4 ноември във вашето студио представих въпроса за прекратяване на учебните занятия и за затваряне на търговски обекти. Това стана три седмици по-късно. Това костваше няколко стотици човешки животи, които можеше да бъдат спасени“, подчерта той.

„Има сблъсък на желанието на политическата върхушка и здравните мерки, които са крайно наложителни при една така пандемия. Няколко пъти бяхме свидетели на разминаване на позициите на щаба за мерките срещу коронавирус. Ясно е, че те бяха или не се вземаха под влияние на политическото ръководство. Нека обаче не се фиксираме върху пропуските и проблемите, които не са били решени своевременно, защото имаме работа с един нов щам в ситуация, за която няма алгоритъм“, призова лидерът на НФСБ.

Според него изборите у нас ще бъдат предопределени от твърдите ядра на две партии. „Вотът през юли във Франция доведе 35% от избирателите. През декември в Румъния гласуваха само 33% от хората. В България вероятно ще са не повече от 23%. Много хора няма да рискуват да отидат до урните, за да не се заразят“, прогнозира той.

Симеонов упрекна президента Румен Радев, като изтъкна, че той не е успял да се освободи от отмъстителността и от желанието за реванш. „За да не изпълни искането на ГЕРБ за 28 март, той измести изборите с една седмица, за което време няма какво да се случи. За мен най-доброто решение е изборите да са отдалечени максимално от този етап на развитие на епидемията. Ако бяха на 28 май, щеше да има два фактора, които да доведат до много по-висока избирателна активност, а това са по-големият брой ваксинирани, преболедували и по-топлото време“, подчерта той.

Доказано е, че когато живакът в термометрите е на по-високи нива, вирусът се разпостранява по-бавно, обясни депутатът.

"Ако се даде шанс на българите да гласуват по пощата, ще се наруши тайната на вота. Тогава ще изпълним мечтата на Ердоган. Няма нужда да прави втора партия с Местан, нито да мобилизира и да праща автобуси. На тепсия ще му дадем възможността от Турция да гласуват и умрелите. Този брой от 300-400 хиляди може да се набъбне до 800 000 и тотално да обърне резултата от вота. Не трябва да правим такъв подарък на комшиите, защото Турция има агресивна политика спрямо всички съседни държави", подчерта той.

„Ние сме в диалог с нашите партньори от ВМРО. Днес дори пак ще имаме разговори с Красимир Каракачанов. Подготвяме се за съвместно явяване на изборите. Отворени сме за други патриотични формации“, заяви Симеонов.

"Основният ни противник на тези избори е ниската избирателна активност. До урните ще отидат твърдите ядра на ГЕРБ и на ДПС", добави той.

„Доналд Тръмп се извини заради щурма на Капитолия и призова да се спрат всякакви силови акции. В продължение на месеци Радев не направи това, а дори той активизираше лумпените от улицата“, коментира лидерът на НФСБ.

След като водещата изтъкна, че се предлага оборудването на АЕЦ „Белене“ да се използва за изграждането на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, той коментира, че това е много отговорно и разумно действие. „Отдавна това трябваше да стане. Откриването на нова площадка носи всички рискове и би довело до оскъпяването до 3-4 пъти на АЕЦ „Белене“ спрямо използване на площадката на Козлодуй“, обясни депутатът.

„Когато има насадено едно мнение в обществото, че Белене решава всички енергийни проблеми на България, когато има определен референдум и хората не са в детайли започнати и от сутрин до вечер ги облъчват, че това е спасението едва ли не на страната, трудно се обръща позицията. Трябваше да мине време. Това направиха в Министерския съвет – известно време се коментираше друг вариант за външен инвеститор при условия, при които е малко вероятно да дойде някой и да ги изпълни“, коментира той.

„Сега удари часът на истината. Имаме много плюсове за АЕЦ „Козлодуй“. Най-важно е да имаме заменяемост на ядреното гориво, което вече може да не е само руско, да не сме зависими. АЕЦ „Козлодуй“ има ядрено хранилище, а в Белене няма. Централата има помпени станции за охлаждане, които са готови да работят, които в Белене няма. АЕЦ „Козлодуй“ има 15 далекопровода, по които може да се подава енергията и е свързана със системата на Европа. Защо да даваме пари за Белене?“, попита Симеонов.

Имаше един президент и едно ято пеликани край него, които лапаха комисионни само, за да прокарат този руски проект, каза още той.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки