Българин оглави Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации


Българин оглави Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации
21 Януари 2021, Четвъртък


Влиятелната европейска организация е с над 20-годишна история

Автор: Десант

Основател и управител на „Нетера" - Невен Дилков, стана председател на Борда на директорите на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации ecta (European Competitive Telecommunications Association).

Той е първият българин в над 20-годишната история на организацията, който застава начело на управителния й съвет. Членовете на ecta го избраха на отчетно-изборно събрание на 18 януари 2021 г.

Асоциацията представлява интересите на стотици водещи телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в цяла Европа. Тя отстоява регулаторния и търговски интерес на своите членове, като гарантирането на справедлива регулаторна среда и конкуренция при равни условия.

„Заемам поста с ясната цел да постигаме конкретни резултати! Ще се постарая да подпомогна организацията в посока на това да е по-активна и да води съществени разговори с регулаторите и със законодателите, когато има нужда и възможност да се влияе за подобряване на конкурентната обстановка в телеком индустрията в цяла Европа“, коментира Невен Дилков. 

Той подчерта, че ще продължи да работи за утвърждаване на принципите на организацията: „ecta винаги е защитавала позицията, че конкуренцията движи пазара, а малките и средни оператори са гръбнакът на икономиката. Те са пионерите и проводниците на добрите практики в телеком индустрията – добро и качествено обслужване, голям процент инвестиции спрямо приходи, иновативни и качествени услуги, по-благоприятни и достъпни условия за крайните потребители“, допълни Невен Дилков. 

Като основател и управител на най-големия независим телеком в България – ;Нетера“, Невен Дилков има над 25-годишен опит в индустрията. Той е член на Борда на директорите на ecta от 2018 г. На 30 март 2020 г. става негов зам.-председател, а на отчетно-изборното събрание, проведено на 18 януари 2021 г., е избран за председател.

Невен Дилков участва в управителните органи и на редица други организации като Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), Сдружението за електронни комуникации и др. Член е на Експертния обществен съвет за управление на регистрите ".бг" и ".bg" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Невен Дилков е основател и собственик също и на глобалната платформа за обмен на данни NetIX. Заедно с партньори и колеги той създава и развива и до днес мащабни бизнес проекти като Neterra.TV, Cloudware.bg, NetFleet.bg, Sofia Data Center.

Учил е компютърни науки в Tsinghua University, Китай, и е завършил с отличие и cumma sum laude West Virginia Wesleyan College, САЩ.

В Борда на директорите на ecta, считано от 1 януари 2021 г., освен него, влизат: Тициана Талеви - заместник-председател; Анна Бигот Anna Bigot, съветник по европейските въпроси на Bouygues Europe; Джем Челебилер, главен изпълнителен директор на Turknet; Пабло Фрейре, главен стратегически директор на Masmovil; Кери Гилдер, главен изпълнителен директор на Colt Technology Services; Максим Ломбардини, заместник-председател на Съвета на директорите на Iliad и Марк Шютце, член на Съвета на директорите на Drillisch Netz AG.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки