България и Украйна ще договарят развиване на семейния и детски туризъм


България и Украйна  ще договарят развиване на семейния и детски туризъм
21 Януари 2021, Четвъртък


Предстоят и инициативи по повод 200-годишнината от населяване на Болградска област с българска общност

Автор: Десант

Зам.-председателят на Народното събрание и председател на Групата за приятелство България-Украйна Валери Симеонов проведе днес видеоконферентен разговор с представители на Върховната Рада на Украйна. В срещата участие взеха народните представители от ГЕРБ Валентин Николов, от ВМРО – доц. Милен Михов и Йордан Апостолов от НФСБ.



Българската общност в Украйна е много благодарна за подкрепата на България, каза по време на видеоразговора Татяна Плачкова, председател на Групата за междупарламентарни връзки с България.

Валери Симеонов благодари за проявеното разбиране и отговорно отношение в това Болградският район, населен с компактно българско население, да запази своята цялост. 

Той припомни и договореностите, постигнати между премиера Борисов и президента Зеленски във връзка с откриването на българска гимназия в Одеса - въпрос, по който се работи от две години; продължаване на работата по процеса на разкриване на паралелки за изучаване на български език в Запорожието – област, също населена с българи; проблеми, свързани с подобряване на инфраструктурата в Бесарабия.

Икономическото сътрудничество между двете държави се развива добре – през 2017-2018 г. бележи ръст от 26 %. За съжаление, коронакризата даде отражение върху тези процеси, но ние сме готови да обсъдим мерки, които да подпомогнат сътрудничеството в различни области, в това число туризма, подчерта Симеонов. 

Татяна Плачкова представи интересен проект за развиване на семейния и детски туризъм между България и Украйна – т.нар. детски уикенд, който срещна одобрението на българските депутати. Предстои детайлите да бъдат уточнени, докато противоепидемичните мерки се облекчат, стана ясно от отговора на Валери Симеонов.

Предстоят и инициативи по повод 200-годишнината от населяване на Болградска област с българска общност, стана ясно от думите на Антон Киссе – председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат от Върховната Рада.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки