До 8 месеца държи клетъчният имунитет след ваксиниране


До 8 месеца държи клетъчният имунитет след ваксиниране
Снимката е илюстративна
20 Януари 2021, Сряда


Вижте какво обясни имунологът и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести акад. д-р Богдан Петрунов


Никой не може да каже колко ще продължи имунитетът след имунизация срещу COVID-19. Това заяви пред Bulgaria ON AIR имунологът и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести акад. д-р Богдан Петрунов.

Той обясни, че изпитването на ваксините на Pfizer и Moderna е започнало в края на юли и до момента данните се базират само на 5-месечен интервал. За тези 5 месеца обаче е станало ясно, че се създава добър имунитет - и антитялов, и клетъчен.

По думите на Петрунов антитяловият имунитет постепенно намалява след 20-ия ден и към 3-4-ия месец той спада почти на нула.

За сметка на това клетъчният имунитет продължава до осмия месец. До осмия месец имаме имунитет, който ще ни държи в добро състояние, посочи имунологът.

Той е на мнение, че всички, които са преболедували Ковид-19, не е нужно сега да се имунизират, а да изчакат 2-3 месеца и след това да си сложат ваксина.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки