Тази година се навършват 1340 години от основаването на Дунавска България. Как ще почетем юбилея


Тази година се навършват 1340 години от основаването на Дунавска България. Как ще почетем юбилея
Снимка: Фейсбук
19 Януари 2021, Вторник


Двуметрова фигура на Аспарух, изваяна от ясен, ще се извиси в Ловеч

Автор: Яна Славянска

Двуметрова фигура на основателя на Дунавска България ще се извиси величествено в цял ръст в казанджийницата в  центъра на град Левски.  Неин автор е самоукият скулптор Фани Асенов, който я изваял от ясен. Творбата му тежи над 800 кг.

За сега това е единствената инициатива по повод навършващите се тази година 1340 лета от основаването на Дунавска България от кан Аспарух.

Младите българи няма как да помнят с какъв замах по света и у нас бе отбелязана 1300-годишнината от това най-велико в хилядолетната ни история събитие. Но хората на средна възраст не биха погли да забравят колко паметници се издигнаха по този повод, колко изложби се направиха не само у нас, но и в чужбина, в прослава на родното културно-историческо наследство.

Нека припомним, че  за целта бе приета цяла „Национална програма за развитие и координация на дейностите, свързани с 1300-годишнината от основаването на българската държава”. Тогава бяха заснети много български исторически филми, сред които „Хан Аспарух” и „Мера според мера”. Построен бе Народният дворец на културата в София заедно с паметника „1300 години България”, който неотдавна бе съборен. Издигнат бе мемориалът на създателите на българската държава на Илчов баир в Шумен, както и този на незнайния войн в София. 

Какво ще направим 40 години по-късно във връзка с поредния юбилей от създаването на т.нар. Първа българска държава?! Вероятно нищо особено и запомнящо се. Поне засега не се наблюдава никаква ползотворна еуефория по този повод. Нищо чудно внушителната ясенова фигура на Основателя, която ще се изправи в Ловеч, да остане единствения знак от почитането на кръглата годишнина.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки