Розово фламинго прелетя над 2000 км от Испания до Атанасовското езеро


Розово фламинго прелетя над 2000 км от Испания до Атанасовското езеро
Снимка: Петър Янков
18 Януари 2021, Понеделник


Тези птици вече са неизменна част от пейзажа на лагуната край Бургас

Автор: Десант

На днешния Атанасовден, наред с всички именици в България, имен ден празнува и едно забележително езеро - Атанасовското. Заради пандемията няма да има традиционния полумаратон "Атанасовско езеро" или публични събития. Затова стопаните на резервата са избрали в деня на празника си да разкажат за най-любопитния обитател на езерото в последните години - розовото фламинго.

Емблематичната птица привлича погледите с дългите си крака, нежно-розовото си оперение, почти комично дългата си S-образна шия и изящен полет. В последната година броят на фламингото в Атанасовско езеро счупи всички рекорди и в момента има над 1200 птици в северната и южната част на лагуната.

Но откъде всъщност идва розовото фламинго при нас? Най-сигурна информация ни дават опръстенените птици, и въпреки че досега малко такива са установени тук, данните показват присъствие на птици от Турция и Франция, а последната, която е наблюдавана есента, идва чак от Испания.

Първи птицата с пръстен наблюдава Владимир Младенов (БДЗП) на 8 септември 2020, а д-р Петър Янков (БДЗП) я наблюдава по време на мониторинга по LIFE проект „Лагуната на живота“ повторно на 15 ноември в същия басейн. БФБ изпрати информацията от пръстена X|ZHZ/ P08801 до Българската орнитологична централа - отговорната институция за нашата страна по механизма за обмен на информация от опръстенени видове птици.

Всяка държава съхранява в подобна структура данните с опръстенените птици и когато се намери пръстен се изпраща запитване към органа в съответната страна, който споделя наличната информация и това помага да се научи повече за движението и поведението на пернатите обитатели на планетата.

Така наскоро получихме чаканата информация, че това розово фламинго е опръстенено на 4 август 2019 г. като новоизлюпен екземпляр, жизнено и в добро здраве. Вероятно това му е помогнало да прелети цели 2231 км (по права линия) от Пунта дела Баня, Испания до Атанасовско езеро, България.Можем само да предполагаме какъв е бил пътят на това фламинго до Атанасовско езеро, защото няма информация къде междинно е спирано и наблюдавано. Дали е прелетяло през големите влажни зони по крайбрежието на Франция (Камарг), Италия, а след това над Албания и Сърбия? Или е пресякло Средиземно море над Сардиния и Корсика? А може да е избрало да прелети над Африка, Егейските острови, Гърция и Турция.

Такава информация може да даде сателитното проследяване - сравнително нов и много по-информативен метод от опръстеняването, но засега тази практика при розовото фламинго не е много разпространена.

Птицата е излюпена и опръстенена в Пунта дела Баня, Терагона, Каталуния. Точното място са Солниците Тринидад (http://www.infosa.com/en#.X_V9odgzZPY) – малки занаятчийски солници в Делата на р. Ебро, с площ 1000 ха. В тях се добива висококачествена морска сол още от XIV век. И въпреки че са почти два пъти по-малки по площ от Атанасовско езеро в тях се добива два пъти повече сол, отколкото при нас. Това се дължи както на по-топлият и сух климат на каталунското крайбрежие, така и на по-високата соленост на Средиземно море.

Съдейки по сателитните снимки, птицата е опръстенена в басейн с подобни характеристики и място в технологичния цикъл, както басейнът, в който е наблюдавана в Атанасовско езеро. Това са изпарителни басейни със соленост от 40 до 60 ‰ – едни от най-представителните и богати на биоразнообразие части на крайбрежните лагуни.

Делтата на р. Ебро (втората по дължина река в Испания) са обширни разливи с богато биоразнообразие и голямо производство на сол и ориз на Средиземноморското крайбрежие на Каталуния. Цялата територия е важно Рамсарско място и има няколко Натура 2000 зони, включително морска акватория. Тук е разположен един от най-красивите природни паркове в Испания – Делтата на р. Ебро, съчетаващ уникални крайбрежни, морски и сладководни местообитания и дом на стотици видове птици. Реката образува дълги и обширни пясъчни коси, които са предпочитани диви плажове.

Няма сигурни данни какво е накарало това фламинго да измине огромното разстояние между Испания и България, но със сигурност в Атанасовско езеро то намира условията, които са му нужни – храна, спокойствие и сигурни места.

А дали розовото фламинго ще увеличава числеността си, ще остане тук задълго или ще загнезди – предстои да разберем.

По принцип розовото фламинго незди в многочислени колонии на малко места по Средиземноморското крайбрежие на Испания, Франция, Италия, Гърция, Турция, Мароко, Алжир и в някои изолирани вътрешни солени езера. Среща се и във вътрешността и Източна Африка, Арабския полуостров, Казахстан, Иран и др.

Много лесно се разпознава както кацнало, така и в полет, като големите ята са много шумни и издават постоянна грухтяща гълчава, която се чува надалеч. Храни се с водни безгръбначни, част от които съдържат цветни пигменти, които се натрупват в оперението на птиците в течение на времето. Ето защо розовото фламинго е розово и с напредване на възрастта си става все по-наситено оцветено.

До 2015 г. у нас се срещат единични екземпляри от този удивителен вид, случайно долетели (вероятно) от близките си колонии в Турция и Гърция. Все пак в периода 2014-2016 г. в Атанасовско езеро почти постоянно обитаваха 3-5 птици. Но след това неговата численост постоянно да се увеличава, за да достигне през декември 2020 г. до невероятните 1290 екземпляра.

Тези птици вече са неизменна част от пейзажа на Атанасовско езеро и много хора идват тук, за да се удивят на грацията и цветовете им, но и да си зададат много въпроси – откъде идва фламингото, защо е в толкова голяма численост, какво го привлича при нас през цялата година, защо не е така розово като на снимките...0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки