Законът в помощ на над 130 общини влезе в сила


Законът в помощ на над 130 общини влезе в сила
Снимка: БНР
18 Януари 2021, Понеделник


Кметове приветстваха законодателната промяна, внесена от патриотите



Автор: Десант

Законът, с който се подпомага инфраструктурното развитие на повече от половината общини у нас, влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник и след като в края на 2020 г. Парламентът прие предложението за промени, внесено от „Обединени патриоти“.

С промените в Закона за устройство на територията се удължи с още две години възможността за преотреждане на земеделски земи в общини, в които няма влязъл в сила Общ устройствен план (ОУП).

„Забраната, която трябваше да влезе в сила от 1 януари тази година, щеше да попречи сериозно на живота в редица населени места. Липсата на ОУП спъва развитието на инфраструктурата, на бизнеса, на строителството, на предприемачеството и не позволява развитието на икономическите процеси в общините“, подчерта още при внасянето на промените зам.-председателят на НФСБ и народен представител от Пловдив-област Борис Ячев.

Кметовете са приветствали приетите поправки, защото с удължаването на срока с още две години се дава възможност не само за преотреждане на земеделски земи - за да се развиват общините, но и за приемане на нови устройствени планове, което понастоящем е затруднено поради обжалвания и тежки процедури по съгласуване.

С внесените промени се предвижда срокът за приемане на ОУП да бъде удължен до 1 януари 2023 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки