Първи може би ще отворят заведенията в зимните курорти


Първи може би ще отворят заведенията в зимните курорти
Снимката е илюстративна
18 Януари 2021, Понеделник


Обсъжда се от средата на февруари да заработят и ресторантите и заведенияте в големите градове, оповести социалният министър Деница Сачева

Автор: Десант

Идните дни ще бъде обсъдено евентуално разхлабване на мерките в страната. Това стана ясно от думите на социалният министър Деница Сачева в „Здравей, България" по Нова телевизия.

Един от вариантите е първо да бъдат отворени заведенията в зимните курорти, а по-късно и в градовете.

„Има предложения да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Може би, от средата на месец февруари - за ресторанти и заведения на територията на големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат още малко”, уточни Сачева. 

Тя бе категорична, че трябва да бъдат задържани добрите резултати и затова мерките трябва да се разхлабват поетапно.

„Това, за което говорим в момента, е поетапно разхлабване на мерките. Как точно ще се случи това, ще установим тази седмица. Възможно е да има стъпково отваряне на всеки две седмици на нещо ново. За момента няма окончателно решение” - каза Сачева.

Социалният министър коментира и обстановката с бизнеса в страната след въвеждането на мерките срещу коронавируса.

„За съжаление, кризата ще трансформира част от бизнесите - не само хотелския и ресторантьорския. В рамките на това, което ние правим като мерки, специално ресторантьорството и хотелиерството, винаги са във фокуса на нашето внимание”, изтъкна Сачева и обобщи, че към 14 януари безработицата в страната е 7,02%, а броят на регистрираните безработни е 230 604.

В „Денят започва“ по БНТЩ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова допълни, че се обсъжда предложението ресторантите, по примера на хотелите, да отворят при капацитет от 50% и да работят от 6 часа сутринта до 22 часа, ако епидемичната обстановка позволява това разхлабване на мерките. Тези идеи тепърва ще се коментират с Националния оперативен щаб.

„Туристическият сектор е най-пряко засегнат от коронакризата. В постоянен контакт съм с бранша, но най-важни са животът и здравето на хората", бе категорична министър Николова.

Друго предложение е ресторантите да работят с предварителна резервация, но не всички заведения имат такава възможност. Разбира се, ще останат всички изисквания за разстояние между масите и пълна дезинфекция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки